Меню

село Горни Лом

с. Горни Лом, Общ. Чупрене, Обл. Видин
1097
Население 710

Землище 83,565 km²

Надм. височина 427 m

Пощ. код 3960

Тел. код 09326
Имате по-актуална информация?
Село  Горни Лом – красиво балканско село, сгушено в пазвите на Западна Стара планина на 376м.надморска височина. На запад над него се издига величественият връх “Миджур”/2168м/. Река Лом блика от склоновете на планината и спуска кристално чистите си ледени води към равнината. Селото се е проточило на 2-3км, по течението на реката.

Името му идва от: Горни – горното течение на реката, а Лом от буйната сила ломяща и помитаща всички прегради по пътя си и събираща притоците на Лева, Равна и Бръза реки. Тук човек и природа съжителстват в хармонично единство от векове.

Горни Лом е старо селище, чиито корени се губят далеч в миналото. За това говорят Калето в Градишкият рът, църквата “Света Параскева”- строена по времето на цар Ив.Срацимир през 14век, а така също и легендата за второто заселване на селото.

Векове наред гостоприемните Балканджии/торлаци/ са развивали своя поминък, като от разнообразната дървесина, която са добивали в региона са изработвали различни предмети с битово предназначение – вили, спици, ости, косила, бурета и мн.други. С времето уменията на майсторите дърводелци нараствали. Днес те изработват предмети за бита с висока художествена стойност. Запазени са и някои от старите занаяти като виларство/изработка на дървени вили за сено/ Кошничарство – изработка на кошници от леска и върба. Копанярство – изработка на изделия от дърво за бита /копани, хаванчета и др./

В планинската местност преобладават букови и иглолистни гори. Много добри условия за развитие на животновъдство.

В землището на селото са открити оброчни плочки, керамични съдове и др. от античността. Красивата природа предразполага към развитие на селски туризъм.

Село БГ. благодари на Йорданка Здравковска за предоставената информация.
 
Къщи за гости Медина
Къщи за гости Медина - село Извос
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече