Меню

село Горни Вадин

с. Горни Вадин, Общ. Оряхово, Обл. Враца
2197
Население 284

Землище 27,262 km²

Надм. височина 73 m

Пощ. код 3343

Тел. код 09174

Телефон на кметството: (09174)097358878

Е-mail: kmetstvogvadin@abv.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
ОПИСАНИЕ НА СЕЛОТО 
Селото се намира на 25км източно по река Дунав от гр. Оряхово и е разположено на стръмно място по десния бряг на реката. Пристанище Горни Вадин се намира на по средата на плавателния път по река Дунав от гр. Русе до гр. Видин и е на 120 км. от град Враца и на 54 километра от град Плевен.Селото се намира на 78 метра надморска височина. Населението през 2004година - 521 жители. Землището на селото има площ от 26960 дек. И граничи на изток със село Долни Вадин, на юг със землището на село Брегаре и село ставерци, а на запад със село Остров.Селото датира от 14 в , а името му идва от Вадин, което означава да укорява, съди или обвинява. Селото е далече от промишлени замърсители, което го прави и чисто , привлекателно. Хората в селото се занимават с пчеларство, като вадят екологично чист мед, рибовъдство и риболовство, което е и поминака на много от населението, лозарство, животновъдство

ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ 
Редовно пътуват автобуси до град Оряхово и град Плевен от тези градове до Областния център и град София има редовни връзки.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА 
Околностите на селото са обитавани в най- стари времена от траките, които са построили селище западно от сегашното село в местността “Леденика”. Траките са живели в това селище в бронзовата и желязната епоха. Намерени са при оран са две бронзови закачалки за дрехи. По време на турското робство на няколко пъти част от жителите на селото Вадин преминавали във влашко и там оставали за по-дълго време или докато отминава опасността и . След връщането на бегълците селото се пренаселило и неможело да побере всички родове , а също и местоположението / стръмния и насечен терен/ непозволявал да се живее , затова била основана нова махала наречена Нов Вадин. След Освобождението, този нов квартал бил наречен Горни Вадин, а стария – Долни Вадин.
В селото има добри условия за посрещане на гости които обичат да се наслаждават на – ловенето на есетра и сом, ловенето на риба с мрежа и с кармаци. Невероятна е гледката при изгрева и залеза на слънцето и отражението им в реката. В селото се отглеждат дини, пъпеши кехлибарени гроздове с неповторими вкусови качества


ОБИЧАИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ 
Село Горни Вадин има запазени традиции в областта на лозарството, пчеларството, рибовъдството и животновъдството. Още в миналото, хората в селото, а и в днешно време са били трудолюбиви, задружни и са си помагали. През 19 век цялото село у участвало, кой с каквото може при построяването на училището и читалището. Празнува се “Никулден” на 6 декември, Откриването на риболова, и много други. Традиционни гозби в селото са:Саламурата и влашкия качамак.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече