Меню

село Горна Лука

с. Горна Лука, Общ. Чипровци, Обл. Монтана
1134
Население 185

Землище 26,937 km²

Надм. височина 389 m

Пощ. код 3458

Тел. код 09550
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Горна Лука е скътано в полите на предпланинските възвишения. От запад са чудните върхове Ганчина чука и Чунгул, а от юг са: Врански камък, Буни връх и Нецина чука. На север са възвишенията на западната част на Широка планина. От изток ранните слънчеви лъчи озаряват селото без преграда. 

То е разположено край шосето, което свързва градовете Монтана и Белоградчик. Землището граничи със селата Митровци, Превала, Смоляновци, Мартиново и гр. Чипровци.

Съборът на селото се празнува на 24 Май. В селото има старинна църква „Св. Възнесение” от началото на 19 век. Иконите са рисувани от поп Коста през 1851 г. и от Данаил от Щип през 1867г. Природна даденост е пещерата "Мишин камък". В нея плискат води подземни езера, белеят рядко красиви сталактити и сталагмити. Има и една малка пещера в местността "Печ", която е известна с езерцата си. В миналото тази пещера е посещавана от хората всяка година на 22 март- Младенци. За здраве се пие вода от езерцата и се измива лицето. Интересна е и пещерата Живкова дупка. На 22 март е празникът „Младенци”. За този ден се месят обредни хлебчета във формата на човечета, наречени „Младенци”. Вечерта срещу 22 март хората се събират извън селото и палят огньове, пият и пеят. В района на землището на Горна Лука има останки от старинни паметници. Освен олтара на един километър от селото към с. Превала в местността "Градишки венец" има останки от римска крепост. 

Екипът на Село.БГ благодари на Диляна Тодорова за споделената информация!
Няма намерени къщи за гости в близост
Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий
Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий
Виж повече