Меню

село Горна Кремена

с. Горна Кремена, Общ. Мездра, Обл. Враца
1292
Население 453

Землище 28,371 km²

Надм. височина 295 m

Пощ. код 3154

Тел. код 0910

Телефони на кметството: 0910 92101, 0910 9 2116
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Село Горна Кремена се намира в източната част на Община Мездра.Районът на кметството е полупланински.Обработваеми са около 5000 дк ниви и лозя.Традиционният и настоящ поминък на населението е свързан със селското стопанство и каменоделието. 

Както в много други населени места, така и в с.Горна Кремена един от основните проблеми е застаряването на населението.От 540 жители 200 са пенсионери.
От пролетта на 1993 г. в селото има регистрирана земеделска кооперация "Ладога", която функционира и в момента.В селото има регистрирани пет фирми, които се занимават с търговска дейност, частна мелница, която в момента се ремонтира, и каменна кариера за добив и обработка на скални материали, собственост на "Монолит"АД гр.Монтана. 

Една от основните забележителности на с. Горна Кремена е църквата "Св.Николай", построена в началото на 18 в.На запад на около 3 км от селото се намират останките на праисторическото селище "Заминец".Училището, "Отец Паисий", е построено преди повече от 150 години. 

Фактът, че районът на селото е полупланински и землището има много водоизточници, дава възможност за развитие на туризъм и създаването на приятни кътчета за отдих.

Село БГ.благодари за предоставената информация и снимки.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече