Меню

село Горна Арда

с. Горна Арда, Общ. Смолян, Обл. Смолян
1559
Население 58

Землище 7.698 km²

Надм. височина 1110 m

Пощ. код 4788

Тел. код 03028
Имате по-актуална информация?
Махала Билянска, част от с. Горна Арда е разположена на малък разлат хълм в подножието на Ардин връх. Надморска височина 1100 м. 

Предполага се , че махалата е възникнала по време на помохамеданчването. Тук са построили колиби избягалите от Арда християни, които по-късно също са били принудени да приемат мохамеданската вяра. Наименованието на махалата произлиза от християнското име Билян, т.е. Билянци/както разговорно се нарича махалата/ означава «потомци на Билян». Подобна етимология се наблюдава и за махалите Гудевица – от Гудьо и Гоздевица – от Гоздьо, между впрочем братя, единият от които приел мохамеданската вяра. 

На около километър от махала Билянска, изпод корените на вековен бук блика голям извор, който се приема за извора на р. Арда. Строго географски погледнато р. Арда се събира от три дерета и може да се нарече “Арда” чак при арденската махала Елата.
Махала Билянска наброява 20-тина жители,изключително приятни хора, занимаващи се основно със земеделие, а някои по- млади билянци с гурбет в Гърция. Махалата както и цялата Горна Арда се намират зад граничния кльон, място недостъпно в близкото минало. Тук се намира бившата застава, сега предостъпена на туристическо дружество “Карлък”.
В последните години тук успешно се развива селски туризъм. По-важни обекти са къща за гости “Билянци” и пикника “Дядова ряка”. 

Невероятно красивата природа, тревата на която тук викат ”билки”, вековните буки и кристално чистите ледени извори, често ще предизвикват приятна тръпка у вас при спомена за Родопите и Билянци 

Маршрути до: Извора на Арда, Ардин връх, връх Ком, с.Могилица/Агушевите конаци/, пещера Ухловица и пещери за екстремен пещерен туризъм (Надарска, Гарваньовица) , Музея на боба и “Млечната къща” в с. Смилян, Каньона на водопадите при Киселчово и мн.др. 

Горна Арда е малко село с не повече от 150 жители. Селото определено е правилният избор за хората които искат да избягат от шума и стрeса в големия град. Селото предлага много възможности за излети и пикници в планината. Извора на р. Арда също се намира в непосредствена близост до селото. Хората които обичат пешеходни турове, езда, лов или риболов определено ще се влюбят в селото!

Вижте Къща за селски туризъм : Къща за гости "Билянска"
Къщата е подходяща за семейни празници далеч от дома, за тийм билдинг или активна почивка сред природата, на тишина и спокойствие, в атмосферата на типично родопско село.
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Къщи за гости Панорама - с. Гела
Къщи за гости Панорама - с. Гела
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече