Меню

село Горица

с. Горица, Общ. Поморие, Обл. Бургас
2634
Население 775

Землище 36,395 km²

Надм. височина 70 m

Пощ. код 8225

Тел. код 05969
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Горица е сгушено под южните склонове на Стара планина/ най- източното старопланинско разклонение- Еминска планина/. Отдалечено е на 42 км. северно от Бургас, на 25 км. източно от Слънчев бряг и на 35 км. от общинския център Поморие. Климатът е мек, въздухът кристално чист.

Великолепната природа и непосредствената близост с планината предлагат възможности за разходки, прекрасни гледки, бране на гъби и билки.

Село Горица се гордее с над петстотингодишна история. В далечната 1842 г. в селото се открива светско училище. През 1853 г. пратеници от Горица са стигнали до Цариград, за да измолят от султана разрешение за градеж на църква. Храмът Св. Архангел Михаил отваря врати през 1856 г. От 1907 г. започва да функционира първата в тогавашна Поморийска околия прогимназия, в която учат деца от 15 околни села. От същата година води началото си още едно духовно средище- читалище Поука. Сега в селото в мир и сговор заедно с местното население българи и роми живеят и т. нар. „нови българи”- англичани, холандци и др. Свещенник в църквата е Божидар Главев, бивш вокалист на рок група Ахат и автор на хита Черната овца.

Село БГ. благодари на Евгения Атанасова за предоставения материал.
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече