Меню

село Голямо Чочовени

с. Голямо Чочовени, Общ. Сливен, Обл. Сливен
1640
Население 189

Землище 21,448 km²

Надм. височина 472 m

Пощ. код 8863

Тел. код 04513

Телефон на кметството: 04513/2131
Имате по-актуална информация?
Село Голямо Чочовени е разположено на 20 км западно от Сливен, в подножието на Средна Стара Планина.

“Селото ни е планинско, малко, със стотина къщи. Впито в подножието на планината с кристален въздух и вода - чиста и студена, идваща от дебрите на Балкана. А Балканът тук е тъй различен от всякъде другаде – омайващ и поглъщаш, гледаш го и не можеш да му се наситиш.”

Това ни разказаха хората от Голямо Чочовени за своето селце. Говореха за него с умиление и лека тъга. Голямото село преди, сега се населява от 220 човека, повечето от тях в пенсионна възраст. Децата, които огласяват селските улици не са повече от 11.

И въпреки това, село Голямо Чочовени е от ония села, които носят скрит и неизползван потенциал. Природата тук много е дала. Балканът обгражда селото и на където и да погледнеш виждаш красиви гори, хълмове и пасища. Цялото село е опасано от чешми за водопой на животни, които са дълги 30 м. и всяка една от тях е с различен архитектурен стил. Чешмите са запазени и до днес и радват хората с ропота на студена и бистра вода.

Тук живеят само каракачани – християни гърци.Вярата за тези хора е основен стълб и опора в живота им. Именно за това най-важното нещо за жителите на село Г.Чочовени е църквата, която се извисява в центъра на селцето. Празникът на селото е свързан с най-светия празник за каракачаните – Гергьовден. Това е празникът и на църковния храм, който носи името на светеца Св.Георги Победоносец.

Всяка година на 6 май село Голаямо Чочовени се оглася от свирни и песни. Дава се курбан за здраве, а веселието започва още вечерта на 5 май. Цялото село посреща празника с тържествена литургия и веселбите продължават до късно вечерта.

Село Голямо Чочовени може да започне нов живот с развитие на ловен, селски и спортен туризъм. А желание на местните хора и кметския наместник Екатерина Христова не липсват. Търсят се само инвеститори, които да оценят това, което хората от това китно балканско село са запазили и да го впрегнат в обща полза. 

телефон за информация с въможностите за инвестиции:
04513/21-31; 0896788899
- свободна сграда на детската градина - 800 РЗП + 2700 м2 двор
- селскостопански двор - традиционно добри възможности за овцевъдство и козевъдство
 
Дом Павлови
Дом Павлови
Виж повече
Къщата с лозницата - с. Жеравна
Къщата с лозницата - с. Жеравна
Виж повече
Къща за гости Кенара - с. Жеравна
Къща за гости Кенара - с. Жеравна
Виж повече
Екоселище Синия вир - с. Медвен
Еко селище Синия вир - с. Медвен
Виж повече
Хотелски комплекс Медвен - с. Медвен
Хотелски комплекс Медвен - с. Медвен
Виж повече
Хаджигергевата къща - с. Жеравна
Хаджигергевата къща - с. Жеравна
Виж повече
Архитектурно - исторически резерват Медвен
Архитектурно - исторически резерват Медвен
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече