Меню

село Голямо Белово

с. Голямо Белово, Общ. Белово, Обл. Пазарджик
2002
Население 496

Надм. височина 411 m

Пощ. код 4473

Тел. код 03581

Телефон на кметството: (03581)2062
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 3 км. южно от град Белово в подножието на склоновете на Северна Рила (Белмекенски дял) и на Северните Родопи (Алабак) по пътя Белово-Юндола в дефилето на долното течение на река Яденица. Население – 615 жители. 

Добри условия за развитие на животновъдство, овощарство и зърнопроизводство (местността “Полето”, намираща се на плато между Голямо Белово и Сестримо). Развит дърводобив и дървопреработка. В близост до селото, по поречието на река Яденица по пътя за град Белово има малки цехове дървообработка и производство на мебели. 

В близост до селото, в северните склонове на Рила, в близост до стария път Голямо Белово-Сестримо, се намират останките от средновековната българска крепост "Раковица", която е напълно разрушена през 1378 година при турското нашествие от войските на Гаази Даут Паша. Останките на крепостта са на около 2 км. от селото. В склоновете на Алабак (Северозападни Родопи), на около 5 километра североизточно от селото, се намират останките на средновековната крепост Лефке, възникнала на мястото на древно тракийско поселище на племето беси. Впоследствие на мястото на долния (външния) град възниква средновековният български манастир “Свети Спас”. Запазени (разкрити при археологически разкопки) са останките както на римския град така и на катедралната базилика на манастира, представляваща рядък образец на раннохристиянската архитектура. Манастирът “Свети Спас” е бил център на епископия. 

В село Голямо Белово има 2 черкви – “Свети Никола” (недействаща но със запазена и реставрирана постройка, в която е основан Беловския Революционен комитет от Тодор Каблешков) и “Свети Георги”. Черквата “Свети Георги” е национален паметник на културата. В момента е в процес на пълна реставрация. Иконостасът на черквата е дело на неизвестни майстори от Банската школа. Голяма част от иконите и стенописите са дело на зограф Христо Димитров, основоположник на Самоковската живописна школа (баща на Димитър Зограф и Захари Зограф). Зад черквата се намира пещера, която след 1666 година (при помохамеданчването на българите от Чепинската Яка и разрушаването на старата черква) е изпълнявала функциите на църковен храм. 

В Средновековието по поречието на река Яденица е била развита металообработката (стоманодобив). Има останки на множество мадани и ковашки работилници. В селото е запазена къщата, в която са отсядали Иван Вазов и Алеко Константинов при преходите им през Алабашкия дял на Родопите. 

На около 19 километра от селото по пътя Белово-Юндола, се намира местността “Яденица” (“Долен Юндол”). На 6 километра от местността “Яденица” се намира туристическата местност “Ливада Бачия”. До нея се стига до много добър, наскоро построен, асфалтиран път. В местността има няколко почивни бази на предприятия от Белово и на Община Белово. 

На около 4 часа пеша от село Голямо Белово се намира хижа Лъкавица, красиво разположена в Северна Рила планина. На около 20 километра от селото, в землището му, се намира язовир “Белмекен” със своята добре развита спортна и туристическа база. До язовир “Белмекен” може да се стигне по добър асфалтиран път през Юндола или по туристически пътеки. Около село Голямо Белово има множество красиви местности, поставени под закрила от закона до 2003 г. Повечето от тях са лесопаркове. След отпадането им от списъка на защитените местности и исторически места са зле поддържани от лесничество “Белово”. Тези местности имат потенциал за развитие на добра туристическа база. На около 5 километра от Голямо Белово, в землището на село Малко Белово, се намира местността “Топлата вода”. Минералният извор е с постоянна температура 25-26ºC. Има плувен басейн. В близост има мотел, ресторант и малки заведения. 


Selo.BG благодари на Методи Кокаланов за изпратената информация! :)
 
Cob Camp Club - село Дъбравите
Cob Camp Club - село Дъбравите
Виж повече
Вила Боровинка - Цигов Чарк
Вила Боровинка - Цигов Чарк
Виж повече
Еко къмпинг Батак - Цигов Чарк
Еко къмпинг "Батак" - Цигов Чарк
Виж повече
Туристически комплекс „Андела" - село Юндола
Туристически комплекс „Андела" - село Юндола
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече