Меню

село Годлево

с. Годлево, Общ. Разлог, Обл. Благоевград
2925
Население 490

Землище 28 718 km²

Надм. височина 877 m

Пощ. код 2768

Тел. код 074402

Телефон на кметството: 074402 272
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Годлево е разположено в южните склонове на Рила на 900 м. надморско равнище. То отстои само на 12 км от град Банско и от него се разкрива прекрасна гледка към Пирин. Сутрините в Годлево са особенно мистични. Свежест, звън на чанове и хлопки, мирис на билки и цветя през пролетта и лятото и кристална белота през зимата. 


В старите книги за Годлево пише, че това е възрожденско село в Разлога. През втората половина на 19. век в него е имало много даскали будители. Те даскалували не само в Годлево и околните селища, а и по-далеко. Много от младите мъже на Годлево били съзаклятници и активни участници в освободителните борби. Един от тези мъже местните наричали Годлевския Индже. Поповете в селото били все местни. Фамилиите са старинни. Много от тях през вековете са били в роднински връзки с фамилии от съседното село Добърско. 


В днешно време селото е електрифицирано, водоснабдено и почти изцяло канализирано и добре благоустроено. От кметството казват, че хората тук не напускат селото. Живот кипи тук, на тоя малък слънчев хълм, хвалят се те и сочат за пример модерната животновъдна ферма, мандрата и колибасарската фабрика в Годлево. 


Всичко това дава добри предпоставки за успешен бизнес с наши и чужди туристи и първите проекти за семейни хотелчета не закъсняват. Столични инвеститори са закупили бившето училище в селото и ще застрояват наново терена. Купени са и няколко парцела за строителство на фамилни къщи. В същото време, австрийска компания, започна изграждането на голф игрище, а не далеч от него ще се появи и вилно селище от затворен тип: „Godlevo Resort”. 


Остава само да се надяваме, че всички тези инвестиции, няма да отнемат сегашното обаяние на Годлево – местен колорит и спокойствие сред природата три планини. 

Текст: Село.БГ
Снимки: х-л Припеците, село Годлево
Хотел Асенов - село Годлево
Хотел Асенов - село Годлево
Виж повече
хотел Припеците - село Годлево
Хотел Припеците - село Годлево
Виж повече
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Дешка
Къща за гости Дешка - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Атика - с. Елешница
Къща за гости Атика - с. Елешница
Виж повече
Къща за гости Васил - село Добърско
Къща за гости Васил - село Добърско
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече