Меню

село Генерал Тошево

с. Генерал Тошево, Общ. Тунджа, Обл. Ямбол
2663
Население 337

Землище 41,235 km²

Надм. височина 326 m

Пощ. код 8625

Тел. код 04796

Телефон на кметството: (04796)2224

Е-mail: gen.toshevo@tundzha.net
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Генерал Тошево е разположено в полите на Манастирските възвишения. Намира се на 45км. югозападно от град Ямбол.

В официални документи за пръв път селото се споменава с наименованието Талашманлий от видния турски пътешественик Евлия Челеби в книгата му "Пътепис", който преминава през нашите земи през 1511г. През това време селота се намирало в месноста "Долни юртове", което е било на пътя свързващ градовете Русе- Търново- Одрин- Цариград. Поради постоянни нападения от страна на турската еничароспахийска войска, населението се изселва и селото се премества източно в подножието на " Манастирските възвишения", където през 1700-1720г. се основава новото с. Талашманлий - Съветниково, същото се намира и да настоящия момент. След 1930г. се преименува в Генерал Тошево.

 През 1848г. в селото се изгражда църквата "Св. Архангел Михаил", която е съхранена и до днес. През 1811 е открито първото училище, където се обучават предимно момчета. През 1835 в селото е донесен екземпляр от "Рибния буквар"на д-р Петър Берон. За пръв път децата се обучават на български език с български учебник.През 80-те години на ХIХв. се открива Талашманлийската прогимназия, която била единствената българска прогимназия в цялата Каваклийска околия. Тук са учили децата от Камена река, Светлина, Градец, Меден кладенец, Савино, Скалица, Овчи кладенец, Синапово, Кяжево, Пчела, Миладиновци, Крумово, Тенево, Орлов дол, Доброселец, Орешник, Тополовград и др.Външните ученици били настанени в пансион, за което били използвани няколко черковни стаи, които били построени близо до училището.

В периода на развитие на българското село се изпитва необходимост от изграждането на места, където населението ще може да провежда срещи, беседи, да съхрани своето духовно и културно наследство, завещано от предците му. Възниква идеята на 26.12.1905г. се създава читалище "Развитие", което и днес е средище за запазване и развитие на българската култура и традиции. Библиотечния фонд разполага с над 8 000 тома литература. В момента към читалището функционира женска певческа група. Успехите на самодейните състави са достойно оценени през изминалите години, те имат спечелени много награди и отличия при изявите си в общински и национални прегледи и фестивали на българското народно творчество в Ямбол, Генерал Инзово, Бакаджик, Рожен, Копривщица, Петрова нива и др.

Село.БГ благодари на Даниела Димова за изпратената информация!
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече