Меню

село Върбово

с. Върбово, Общ. Чупрене, Обл. Видин
1520
Население 94

Землище 41,19 km²

Надм. височина 480 m

Пощ. код 3951

Тел. код 09327
Имате по-актуална информация?

Село Върбово е разположено на 15 км от град Белоградчик и на 65 км от град Видин в живописен планински район в полите на Предбалкана на Западна Стара планина. Намира се на 17 км от границата със Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони — топли дни и прохладни нощи.

 Върбово се намира в подножието на Предбалкана на Западна Стара планина. Има няколко исторически теории за произхода на селото. По спомени на Леонид Костов Попов по професия учител във Върбовското селище е съществувало в долния край на местността "Кладня падина" под "Белперчиновата нива" покрай дола на селото. В сегашно време мястото се казва "малище", а във съседство до т.н. "крушата" (местен диалект) е местността "Гробище". На посоченото място съществува кръст (историческа забележителност), който е знак, че преди много години там е съществувало селище.

Разположението на селището е било близо до пътя Видин - Белоградчик и прохода "Свети Никола" за Сърбия, при преминаването на различни племена е било нападано и опожарявано. Хората, които са се спасявали се заселили в местността "Орехов дол" и нарекли селото "Ореховица". Показател за това е, че при разкопки през 1930-31 год. са открити основи на малка черква. Колко време е просъществувало това селище не е известно, но когато са преминавали Готите от Франция и Латинците от Италия на път с кръстоносците от Божия гроб в Йерусалим са го опожарили. И сега в околностите на с.Върбово съществува местност с име "Галатинска мъртвин". По спомени на баба Райна Кръстева Първанова, двама братя със семействата си Върбан и й Чифут, подгонени от кърджалии и еничари пристигат в района на с. Върбово и се заселват в местността "Катунище" до бистро студено изворче между селата Върбово и Чупрене. След време двамата братя се разделят и единият слиза в днешното село Върбово - това е Върбан и селото носи неговото име. Другия брат Чифут слиза в района на с. Чупрене и се заселва там. През 2003г.са определени в с.Върбово две екопътеки до местността "Лъга" и местността "Под венеца".


Село.БГ благодари на Цветомир Младенов за изпратената информация!
Къщи за гости Медина
Къщи за гости Медина - село Извос
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече