Меню

село Върбешница

с. Върбешница, Общ. Мездра, Обл. Враца
1373
Население 484

Землище 26,005 km²

Надм. височина 361 m

Пощ. код 3147

Тел. код 0910

Телефон на кметството: 091092101
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на разстояние-8 км. от гр.Мездра и 12 км. от гр. Враца, в полупланински район, с умерено континентален климат и 1/2 част от сивогорски почви и 1/2 от пясъчни и черноземни почви.

Землището на селото е 26,005 дкa., от които 7,500 дкa. земеделски земи, от тях 4,000 обработваеми, горски фонд върху 11,200 дкa., от които частни гори 9,267 и остатъка от 6,000 дкa. мери, пасища и пустеещи земи.

Населението на с. Върбешница съгласно последното преброяване и по лични регистрационни картони е 484 жители и живущи. 70% от тях са със средно образование, останалите 25 с основно, 10 човека с висше и полувисше образование. Основен поминък и професии са каменоделие, земеделие и животновъдство.

На територията на селото има една регистрирана земеделска кооперация, която е прекратила производствената си дейност. Земята се обработва от арендатор със сключени договори със собствениците на земеделски земи.
Имаме три броя кариери за добив на скално-облицовъчен варовик, в който се трудят около 50 жители от селото. Съществуват 5 бр. регистрирани малки фирми с предмет на дейност обработка на камък и изготвяне на паметници, камини, балустри, чешми и др.
Има издигнати паметници и паметни плочи за загиналите във всички войни жители на с. Върбешница. Селото се характеризира със своите каменни огради на домакинствата, както колони и каменни стълби.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече