Меню

село Веселина

с. Веселина, Общ. Лозница, Обл. Разград
2438
Население 1080

Землище 21,481 km²

Надм. височина 321 m

Пощ. код 7289

Тел. код 08365

Телефон на кметството: 0888672200

Е-mail: veselina@loznitsa.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Население
По брой на жителите си е най-голямото село в общината.
В момента в селото живеят 1080 души, от които 553 са мъже и 525 са жени. По неофициални данни етническия състав на населението е 97,7 % турци и 2,3 % роми-мюсюлмани.

Местоположение
Намира се на Североизток от гр. Лозница на 4 км вляво от шосето Разград – Шумен

Развити отрасли и производства – Предимно селското стопанство. Произвеждат се главно зърнено фуражни и зърнено хлебни култури.
В селото съществува шивашки цех частна собственост на “Мелиса ООД”, който преди1989 г. е бил цех за конфекция към завод “Добри Карталов”- Габрово.

Забележителности
Селото има читалище, 2 джамии, стари мюсюлмански, християнско гробище и камбана.

Празници и културни събития / обреди и обичаи/
Културни прояви с регионално значение са : 24 –май – събор
Голям празник за селото. Прави се надпяване с участие на фолклорни и други групи от всички етноси в общината и региона, организирват се конни състезания и борби по възрастови групи и категории ежегодно.
В селото съществува женска група за турски фолклорни песни към читалището , която участва в много региоанални и местни празници.
През 2002 г. деца – самодейци/ 9-11г./, участници в кръжок по етнография към читалището бяха поканени за участие в Х Национален конкурс- “България – нашето бъдеще”-гр. София. Децата спечелиха І-во място, значка и звание “Рицари на познанието”. От тогава насам същите деца създадоха детска фолклорна група “Веселинче” за автентичен турски, български и ромски фолклор.
Сегашното население на селото се състои главно от турци – сунити и около 30 семейства роми – мюсюлмани, изповядващи ислямска религия.
Обредни ритуали на празничния годишен календар
Нощта “Кадир” или “Кадир геджеси”.
Нощта “Кадир” е 2-3 дни преди Рамазан байрам. Вярва се, че през тази нощ “небето се отваря” и всеки мюсюлманин, който си пожелае нещо , желанието му ще се изпълни.
За разлика от християнското население мюсюлманите имат самo два празника :
Рамазан и Курбан байрам, които са големи празници и празнуването им е свързано с изпълняването на определени ритуални моменти.
По мюсюлманския календар деветият месец е месец Рамазан . През този месец мюсюлманското население пости 30 дни. Постите се състоят само не от лишаване на храни , вода и други светски удоволствия за определен период от деня. /Обикновено след сутришната молитва до вечерната молитва./
Един ден преди байрама е свещеният ден Арефе, на който се правят обредни питки, посипани с чоролту / растение , приличащо на сусам със специфичен аромат ,отгледано само от мюсюлманите специално за обредните байрамски питки и меса ./
В деня на байрама задължително всички се обличат в празнични дрехи. Децата тръгват от сутринта да целуват ръка, а възрастните си ходят на гости.
По време на този байрам се дава милостиня на бедните и сираците, което е задължително за всички мюсюлмани. Тази милостиня се нарича фитре. Стойността на фитрето се определя от джамийското настоятелство. Количеството фитре е прехраната на човек за един ден. Дава се също така и зекят, което е определена стока за определени хора /бедни, сираци, джамии / . Зекятът е божествена осигуровка на бедните. Дава се за покъщнина , животни и стока, заедно с фитрето.
Курбан байрам се празнува 70 дни след Рамазан байрам . През този байрам се коли курбан. В свещения ден Арефе за мъртвите, а на самия байрам след сутришната молитва за живите /за когото е наречено животното /.
Месото на курбана /дясната част на животното/ се раздава на 7 семейства. Курбан байрам се празнува 4 дни и до края на байрама трябва да свърши.
От месото на курбана се приготвя се приготвя по специална технология много вкусна яхния с много лук, джоджен, чоролту и чер пипер.
Денят “Ашуре”. В този ден се прави ашуре, което се приготвя от 7 основни съставки, по желание на домакинята. Най-често това са вода, захар, царевица, булгур, боб , някой плод, орехи и др. Раздава се на съседи и близки.
Други основни моменти от бита на турското население са раждане, кръщенета, женитба, смърт .
Раждане
Турското население на с. Веселина е запазило традициите и обичаите си до днес, въпреки че с годините част от тях са се осъвременили. Хората тук са дълбоко религиозни и всички ритуали свързани с раждане, женитба, смърт и др. празници се изпълняват без да се пропускат подробностите.
С пристигането на бебето и майката у дома бабите шетат и приготвят празнична трапеза с традиционни турски ястия. Бебето се слага в леглото му, а под възглавницата се слага малка книжка със сури от Корана. На възглавницата или на шапката на бебето се набождат с безопасна игла специално изработено украшение от карамфили и сини мъниста, наречено “цвете против уроки”. До една седмица се поканва ходжата, който кръщава бебето със специална молитва. До 40 –тия ден майката и бебето не излизат от дома. Дрехите на бебето съхнат само денем, вечер се прибират. На 37-я ден бебето и майката отиват у другата баба.
Тя кани роднини и близки и прави питка/кръщене/ на внучето си. Даряват се пари и дрехи на бебето от всички присъстващи като първа започва бабата/майката на момичето/. Тя дарява бебето най-често с дрехи до 7-10г. възраст. След това дава и бохча на майката , бащата и сватовете си.
Женитба
Днес младите се женят опознали се предварително. Преди се правел годеж и задължително трябвало да се изчака няколко години до сватбата. Днес годежът пак съществува сред турците, но той вече се е осъвременил. Сгодяват се младите и булката още същата нощ отива да живее при бъдещия си съпруг.
Една седмица преди сватбата чеизът на булката се носи в къщата на младоженеца и се нарежда в бъдещия дом. Поканват се всички жители на селото дза оглед.
Вечерта преди сватбата в събота се прави Къна геджеси . Жените се събират, забулват булката с червен воал , а тя е облечена с турска носия /шалвари, риза и елек обшити със сърмени конци и лютурки/. Пред булката се поставя паничка с къна в която са забодени запалени свещички . Къната се прави на каша и се къносват дланите и краката на булката. Слагат се червени ръкавици. Момите пеят тъжни песни и играят.
В неделя майката на булката прави “алай”, на който присъстват семо жените от селото. Дарява се булката със злато, платове, пари и сервизи. След това идва младоженецът идва да вземе булката. Преди да пристъпи прага на младеженеца свекървата слага два хляба под ръцете на булката и кана с вода, която булката разлива от входната врата до стаята си.
Смърт
Извършването на ритуали при погребението и използваните атрибути за случая при мюсюлманите коренно се различава от това на християните. Жените не ходят на гробищата при погребването на мъртъвците. / Посещават ги само на байрямите /
Починалия не се погребва в ковчег. До седем дни в дома му се чете Мевлид и вяка вечер се прави мекица с халва за мир и покой на душата му.
Ромите-мюсюлмани , живеещи в селото също празнуват Байрямите. Повечето от обичаите им са взаимствани с тези на турското население. Съществената разлика при тях е при женитбата. За тях е задължително булката трябва да бъде девствена и това се празнува с много музика и игри. Пие се блага ракия. Ако булката не е девствена, тя се връща при родителите си.
Сватбите при ромите са много по-пищни от турските, при тях на Къна геджеси само се играе, без да се прави обичая”къносване на булката.”

Агробизнес/земеделие, животновъдство/
Селото разполага с 14 000 дка обработваема земя. Традиционно се засяват пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Стопанисват де 360 дка сини сливи. Отглежда се 22о дойни крави, около 800 овце-майки и 500 бр. кози изцяло в частния сектор.

Имоти
Сграден фонд – Здравен дом - 29 кв. ; Детска градина+ основно училище+ физкултурен салон 60 к; кметство + поща 59 кв.
Терени – 43 кв – жилищно строителство

Каталог на производители
Земед. кооп. “Веселина” – с. Веселина – арендува почти цялата обработваема земя.в селото.
Голям брой дребни земеделски производители главно на мляко.
ЕТ “Бети” – мандра с. Веселина
“МДМ”- ООД с. Веселина – производство на конфекция на ишлеме за износ


Възможности за инвестиции
Създаване на трайни насаждения
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече