Меню

село Велика

с. Велика, Общ. Царево, Обл. Бургас
1897
Население 102

Землище 26,223 km²

Надм. височина 65 m

Пощ. код 8271

Тел. код 0590

Телефон на кметството 0590/57110.
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Селището се намира на 60 км южно от Бургас, на 10 км от административния център гр. Царево и на 2 км от морския бряг в подножието на Странджа планина. Чудесното съчетание на красивите плажове на с. Лозенец, прохладата на гората и уюта и спокойствието на българското село ще направят Вашата почивка незабравима. Велика е идеалното място за търсещите спокойствие и тишина встрани от масовия туризъм и ваканционния стрес. Население - 66 ж.

КАК ДА СТИГНЕМ ДОТУК И КАКВИ СА ПЪТИЩАТА ?
По главния път Бургас- Царево- Ахтопол- Синеморец- Резово. Отклонението за с. Велика е 7 км. преди Царево на надлеза за с. Лозенец. Пътя до селото е асфалтов, добър. Информация за обществени превози от автогара Царево, тел. 0550/52068, 52078.

КОИ ДРУГИ СЕЛИЩА СА НАБЛИЗО ?
Лозенец- 3.5 км.; Китен- 9 км.; Фазаново- 7 км.

КАКВО ИНТЕРЕСНО ИМА ТУК ?
В планината, но до морето- това разположение прави селото изключително привлекателно. Затова тук са построени много нови къщи и вили, а търсенето на недвижими имоти поддържа цените им необичайно високи за такова малко населено място. В околностите са документирани крепост над селото и следи от вероятно римски път между Велика и Кондолово. Едно от любопитните места които привличат посетители в селото е Ботаническия кът "Серафимови" предлагащ колекция от екзотични растения.
 
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече