Меню

село Варвара

с. Варвара, Общ. Царево, Обл. Бургас
303
Население 302

Землище 18,272 km²

Надм. височина 29 m

Пощ. код 8278

Тел. код 0550
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на 5 км. северно от Ахтопол, популярно с условията за подводно гмуркане, които предлагат морските води.
Население – 250 ж.

Варвара - място, като че ли извън времето и пространството. Селце, което живее свой самостоятелен живот. Варвара - място, където понятията "минало", "настояще" и "бъдеще" не съществуват. Едно от малкото места в България, запазило облика си незасегнат от урбанистичния устрем на околните селища.

Десетината къщи и стръмните улички образуват чуден лабиринт, който примесен с аромата на море и зрели смокини, създава чудната атмосфера на Варвара.

Местните жители не са много, затова и всички се познават. Какво е тяхното битие - спокойно, унесено в дневните занимания - градината, животните, риболова. Краят не е богат, но затова пък хората са задружни и си помагат във всичко. Из улиците се носи весел смях, а миг след това се появяват и десетина голи дечица.

Само през лятото Варвара се пробужда от зимната си летаргия. Пристигат нови хора - артисти, художници, писатели, скитащи се младежи. И тогава селото се оживява. Сутрин новодошлите се събират за по чаша кафе в селската кръчма на площада и след това се отправят към морето. Някои при лодките на селския плаж, други - извън селото на т. нар. "меки скали".
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече