Меню

село Бърдарски геран

с. Бърдарски геран, Общ. Бяла Слатина, Обл. Враца
1364
Население 720

Землище 28,033 km²

Надм. височина 159 m

Пощ. код 3259

Тел. код 09135
Уеб сайт: Вижте тук
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Бърдарски геран заедно с Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново е едно от петте села, основани от банатски българи католици, завърнали се от Банат след Освобождението на България през 1878 година.

Жителите на Бърдарски геран произхождат предимно от Стар Бешенов. През 1893 година и през следващите години в селото се заселват и 95 немски семейства от Банат. Сега жителите на селото са малко над 900 души.

Селото е в равнина с изключително плодородна земя. До Бърдарски геран води само един път от Бяла Слатина.

В селото има 2 католически църкви, но едната, която е била на енория от немско население, е почти разрушена. В селото свещеник е бил Евгений Босилков, който по скалъпено обвинение за антидържавна и шпионска дейност през 1953 година е осъден от комунистическата власт на смърт, а впоследствие, като мъченик на църквата, е обявен от папата за блажен.

Поради конфесионалната разлика контактите между жителите на Бърдарски геран и на околните православни села са изключително слаби и бърдарчани контактуват предимно с останалите католически села. 

В селото има детска градина, училище, музей, стадион.Читалището на селото се намира сьщо в центъра. То е голямо и красиво и там се провеждат важните за селото празници. В него се намира и библиотеката. 

В селото има танцов състав, който изпълнява банатски танци. Също така те пеят на банатски български. За всеки празник те подготвят незабравими концерти, които се радват на много голям интерес от страна на жителите на селото.

Особеност на бита са и типичните за селото топли спални завивки, наречени дуни! Това са напълнени с гъши пух дебели, изключително меки и топли завивки. Пухът за тях се събирал, като всяка пролет са оскубвали пуха от гъските. Оттам е популярният в цяла България израз "Оскубах го (или ще те оскубя) като банатска гъска!"

Традиционните ястия в селото са с малко странни имена, но за сметка на това са изключително вкусни.
Едно такова ястие са например галушките. Тачки, листа на сухо, паприкаш, крофли, пифкя, точно с тиква - това са едни от многото вкусни банатски ястия. Друго традиционно ястие е чорба с листа и панирано пилешко месо. Описанието на банатската кухня би било непълно, ако не споменем кавърмата - рядък специалитет от дреболии, бяло месо, кожа и непременно - кръв на току-що заклана домашна птица.
Но тъй наричаната "чорба с листа" или "чорба от листа" съвсем не означава чорба от листа - върбови, орехови, тополови и пр. Ако ставаше и такава чорба, би било чудесно! Банатската "чорба с листа" всъщност е особено вкусна мазна супа от домашно приготвено нещо като фиде, но много по-тънко и вкусно от него


Село.БГ благодари на Ирина за изпратената информация!
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече