Меню

село Българин

с. Българин, Общ. Харманли, Обл. Хасково
2301
Население 449

Землище 27,712 km²

Надм. височина 131 m

Пощ. код 6460

Тел. код 03763
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Българин е разположено на 5км. североизточно от общинския център гр. Харманли в преходна зона от долината на р. Марица към първите югозапади склонове на Сакар планина. Поради това си географско положение населеното място е облагодетелствано с мек, топъл климат и плодордни земи.

Не е известно кога е основано селото. Според информацията е имало махали в няколко месности Юрените, Мандрата, Юртищата, от които постепенно се е сформирало селото. Според други е имало чифлик на Сюлейман бей, откъдето е дошло и старото име на селището. В землището на селото е имало живот още от праисторията. Праисторически селища от неолита и бронзовата епоха е имало в м. Дощубака, до изворите на Дощубашка река, както и на другия бряг. Северно от Малката звезда има следи също от праисорическо селище. Селище от бронзовата и ранножелязната епохи има в м. Дундаря и в м. Дановия ямач. Селище от тракийската епоха е имало в м. Чакъла (намерен е надпис на старогръцки език върху мраморна колона). До дерето Алтън тарла, на север от Дядо Русевият чеир и източно от Малката звезда има две могили. Тракийско светилище има в м. Елекча, от където произхожда мраморен релеф с пантера. В м. Камилата е имало интересен некропол от римската епоха, където личат каменни кръгове. Североизточно от селото в м. Карашлъка е имало постройки от късната античност. В м. Корията, към Текилика е минавал стар калдаръмен път, който вероятно е свързвал римското селище с с главния римски път, минаващ наблизо през землището на село Овчарово. Близо до него в м. Кириевата кория имало долмен. Вероятно от вила от римската епоха произхожда намерена в м. Червените ропи колективна находка от земеделски сечива. В м. Кюрпе кория е разкопана могила с детско погребение. През средновековието също е имало активен живот. Селища е имало източно от селото в м. Юреня, в м. Домус гьол, а в м. Гробята е имало късно средновековно селище. Средновековно селище е имало и в м. Шиханов бряг.

Първоначално в селото живеели и българи и турци, като турците имали джамия, която днес не е запазена. Първото училище е отворено между 1850-1860 г., без да е имало сграда. Строежа на църквата " Св. Богородица" е завършен 1875 г., като разрешение е било получено от Оринския паша и е била осветенана 18 март, 1877 г. През годините след Освобождението църквата развива активна просветителска и религиозна дейност. Селото првежда събора си на 21 септември, като празничните хора се организират на Хорището, пред църквата. Друго място за събиране била Шишмановата чешма, по пътя за село Шишманово.

Основония поминък на населението е земеделието, като има добре развито овцевъдство и птицевъдство. От земеделските кулутури най-разпространено е отглеждането на зеленчуци - домати, краставици, чушки през лятото и маруля /зелена салата/ през зимата. Меката зима и слънчевото лято, поволяват отглеждаето и на различини топлолюбиви видове растения като лимони, нар, смокини, дини, фъстъци, захарна тръстика, сусам и др. Изградените множество микро язовири и близостта на р. Марица позовляват развитието на крупно хидромелиоративно земеделие.

В близкото минало силно развитие е имал един много специфичен поминък-бубарството. Отглеждането на копринена буба е давало сравнително добри доходи на населението още от времето на Османската империя, когато този занаят е бил един от привилигированите. Друга такава характерна и доходна, но вече малко позабравена земеделска работа е отглеждането на сусам. Според историческите и етнографски извори заоблените и обляни от слънцето хълмове около селото раждали най-качествения сусам в българските земи.

През селото минава важен, макар и не първокласен път, свързващ международния коридор Е-80 с пристанище Бургас и новооткрития ГКПП-Лесово, на българо-турската граница. В непосредствена близост се изгражда и автомагистрала "Марица", която съвсем скоро, след приемането ни в ЕС, ще е един от основните международни транспортни коридори. В последните няколко години се осъществиха крупни инвестиции в развитието на лозаро-винарството. Рекултивираха се съществуващите лозови масиви и се създадоха нови.

В най-скоро време ще завърши изгражадането на модерни винарски изби и малки, но елитни винопреработващи предприятия. Този подем се дължи най-вече на отличните климатични условия, предлагащи производството на едни от най-качествените червени вина у нас. Тези фактори създават реални условия за разитие на селски туризъм, свързан с дегустации на отлични вина и вкусна, екологично-чиста стопанска продукция. Освен това пословичното трудолюбие и гостоприемство на местните хора ще бъдат като магнит за чужди и български туристи, желаещи максимална релаксация от напрегнатото ежедневие. Само така ще могат да осетят неповторимия вкус на студена ароматна ракия, прясна, богата зеленчукова салата, тракийски катми и руйно червено вино.

За любителите на спортния лов и риболов поречието на Марица предлата една уникална екосистема от множество видове риба, водоплаващи птици и друг дивеч. От древната история на региона все още могат да се видят множество надгробни тракийски могили и комплекси от култови мегалитни съоражения /долмени, солари, менхири/. В заключение мога само да кажа "Заповядайте и добре дошли в топлите прегръдки на Тракия и в нейното сърце - с.Българин!"

Selo.BG благодари на Антон Козалиев за изпратената информация:)
 
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече