Меню

село Бутан

с. Бутан, Общ. Козлодуй, Обл. Враца
4107
Население 2990

Землище 64,454 km²

Надм. височина 58 m

Пощ. код 3326

Тел. код 09168

Телефон: 09168/2040

Е-mail: kmetstvo.butan@gmail.com
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Бутан е едно от най-големите села в Северозападна България. Разположено е в Дунавската равнина, на левия бряг на р.Огоста, на 190 км. северозападно от гр. София, 60 км. северно от гр. Враца, 55 км. североизточно от гр.Монтана и на 25 км. южно от гр. Козлодуй – нашия общински център, където се намира и “АЕЦ Козлодуй”. Селото е разположено върху относително голяма площ от 4000 дка., а дължината на неговите улици възлиза на 74 км. Населението му наброява 3436 души.

Според легенда селото носи името си от една игра. В празнични дни хората се бутали от една могила, наречена „бутаната могила“, а на селяните казвали бутанчани. Единствените останки от миналото са 14 могили. В центъра му се намира старинната черква „Св. Спас“. 

Бутан има интересна история. Тук е създадено Първото селско кино в България, което е стационарно от 1925 год. Една от първите в България кредитни кооперации, работили по метода Райфайзен, е била основана на територията му през 1908 год. Интересни обекти в Бутан са Църквата “Свето Вознесение Христово”, построена 1860 год., функционираща и до днес след направен ремонт в края на 90-те години, и новопостроената камбанария през 2004 год. Особеност прави самата сграда на църквата, която е двуетажна със специфично изнесен олтар.

Бутан е било последното село приело радушно четата на Ботев, като цяло. Жителите му подредили през р. Огоста волските коли, една зад друга, така, че четниците преминали реката като по мост. Именно тук е и Поповото ханче, изградено в 1872 г., в което е спряла на почивка Ботевата чета. Фотодокументална и етнографска експозиция напомня за онова време, когато Ботев все още е имал надежда, че свободата е близо и 11 човека от селото се присъединяват към него, повярвали в тази надежда. Въпреки оскъдните финансови средства, през 2000 г. е извършен ремонт на покрива на сградата, има идея и за обновяване на експозицията. “Поповото ханче” се посещава всяка година от Ботевите поклонници, преминаващи през Бутан на 28 май. 

В началото на 80-те години край с. Бутан бликва природен газ и нефт. Находището се проучва дълги години и дава доказателства за своята перспективност още през януари 1993 г. Един милион куб. м. газ изгаря за десет дни при изригването на сондажа, а газовият фонтан е заглушен и затворен от украинска аварийно – спасителна група, ръководена от световноизвестния експерт генерал Калина. Негово дело е и ликвидираната опасна авария в находището през 1989 г.. Специалистите твърдят, че тук заслужава да се вложат инвестиции. Построен е промишлен газопровод, кйто свързва газовото находище с фирма “Плама” в Плевен. Държавната фирма “Нефт и газ” – Плевен е вложила в геоложките проучвания на обекта 1, 5 млн. лева.Наред с всички културно – исторически ценности и интересни обекти, селото е известно и със своите спортни събития, провеждани на Спортния комплекс, който представлява и удобно място за спорт и отмора. Комплекса се състои от стадион, снабден с трибуни и пейки, добре поддържана съблекални, както и 2 малки зали на втория етаж, подходящи за фитнес и тенис на маса. Наличието на футболен терен с олимпийски размери и добре поддържана лекоатлетическа писта, покрита с шамот, осигуряват условията за работа на функциониращата детско-юношеска школа по футбол, в която тренират деца от всички околни селища. Част от Спортния комплекс е Хиподрума. Той е най-универсалния в България, тъй като е пригоден за почти всички дисциплини от конния спорт. 
Великденски турнир по футбол за деца - Провежда се за 6-ти път през 2005 год. в него ще вземат участие деца родени след 01.01.1990 год. В този турнир са участвали също и отбори от Словакия, Китай, Пакистан, Детските национални отбори на България и Албания, ЦСКА, Левски, Литекс, Видима Раковски и Валекс Трявна.Турнир по Конен спорт за купата на Община Козлодуй и АЕЦ Козлодуй - Турнира се провежда всяка година, през м. май, като са участвали освен български клубове и представители на спортни отбори от Република Югославия и Република Македония.Детски открит турнир по тенис на маса за наградата на Общински детски комплекс - Провеждането му е ежегодно, на 28 май, тогава когато се провежда и тържественият митинг-заря в чест на Ботев и неговата чета. 

Основен поминък за населението на Бутан е земеделието. Селото се характеризира с добре развито млечно говедовъдството, като броят на регистрираните земеделски производители е около 80. Кравите отглеждани в Бутан са около 700, чиято продукция се изкупува в 8 млеко пунктове, а броят на овцете е около 1900. 

Активност проявява и пчеларското дружество “Акация”, в което членуват около 46 стопани. Сред тях има и много крупни пчеларски производители, със собствени стопанства от над 70-80 кошери. Продукцията им от акациев, полифорен и слънчогледов мед е с много добро качество.
Според гости на Бутан, това е “най-зеленото” село в България. Това се дължи на големият брой дървета на неговата територия. Прави впечатление наличието на голям брой черница, което от своя страна е предпоставка за ренесанса на бубарството.
Бутан е село, което дълги години е запазило и продължава да съхранява своят дух и традиции. 

Село.БГ благодари на Персиан за обогатяването на информацията за селото с интересни данни и факти!
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече