Меню

село Буйново

с. Буйново, Общ. Борино, Обл. Смолян
2777
Население 313

Землище 45,467 km²

Надм. височина 1321 m

Пощ. код 4812

Тел. код 030418
Имате по-актуална информация?
Село Буйново е разположено сред вековни смърчови и борови гори в Западните Родопи.

Районът е изключително богат на редки растителни и животински видове. Сгушена сред внушителната природа на прочутото „Буйновско ждрело" и в непосредствена близост до "Ягодинска пещера", "Дяволско гърло" и "Триградско ждрело".

Съчетанието от чистия планински въздух, мек климат и излючително гостоприемство и топлота на местните жители е една невероятна възможност за почивка и отмора.

Селото е разположено в Западните Родопи, на 3км от Българо-Гръцката граница. Отстои на 30км южно от гр. Девин и на 60км западно от общителия център гр. Смолян. Намира се на 1350 м. надморска височина.

В село Буйново Вие наистина ще откриете очарованието на пешеходния туризъм, защото именно тук можете да посетите най-дивните гори и била на Родопа планина.

Буйновското ждрело е разположено успоредно на Триградското. Със своята красота и величие, то не отстъпва на своя съсед. През Буйновско ждрело минава река Кричим, която образува живописни вирове и водопади. От двете страни са надвесени няколкостотин метрови скали, които на места се приближават само на няколко метра. Най-тясната част от Буйновско ждрело се нарича Вълчи скок. Ждрелото е обявено за природна забележителност през 1971 година. Буйновското ждрело и Ягодинската пещера са едни от стоте национални туристически обекта.

Ягодинска пещера - на 8 километра разстояние дългата около 6500 метра. Тя е благоустроена и вътре могат да се видят всички пещерни образувания като най-голям интерес предизвикват изключително красивите пещерни перли, за образуването на които са необходими стотици хиляди години. Преди 6000 години в Ягодинска пещера са живели хора и за това свидетелстват откритите оръдия на труда и фрагменти от керамични съдове.

Хайдушки дол е сред най-непристъпните и красиви каньони в Родопите. По отвесните му бели стени, извисяващи се на стотици метри над буйната река, расте редкия черен бор. Той придава особено обаяние на това страховито място. Но главната забележителност тук е скалния феномен Дяволски мост. Той представлява скала, която свързва двата напълно отвесни склона на реката.

На 200м по-долу е Дяволският мост - друго много интересно и красиво образувание от това ждрело. Това е скален мост, дълъг 8-10 метра с дебелина 2-3 метра и височина 30 метра. Скалите, на които се опира са отвесни. Наблизо е и водопадът Пръскалото.

Развитието на курортно-туристическата дейност, базираща се на природните дадености и ресурси, е безспорно най-перспективно развиващият се отрасъл в местната икономика. Наблюдава се целогодишен туристически поток от български и чуждестранни туристи, привлечени от уникалното съчетание на девствена природа, запазени традиции, богато културно наследство и традиционно родопско гостоприемство. Сред атмосферата на селския живот и домашния уют в село Буйново функционират семейни хотели, къщи за гости и частни квартири.

Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка: ски-влек, туристически маршрути, велосипедни маршрути, джип-сафари, посещение на пещери, фото-сафарита.

Село БГ. благодари на Иван Иванов за предоставената информация и снимки.
Къща за Гости Самодива
Къща за Гости Самодива - с. Ягодина
Виж повече
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече