Меню

село Бръшлян

с. Бръшлян, Общ. Малко Търново, Обл. Бургас
1085
Население 67

Землище 57,496 km²

Надм. височина 240 m

Пощ. код 8357

Тел. код 05952
Имате по-актуална информация?
Село Бръшлян се намира на 1 км от главния път Звездец-Малко Търново. В него живеят само 84 жители, повечето на преклонна възраст. В миналото Бръшлян е бил силен скотовъден център. Будното му население е дало жертви в освободителната борба още по време на гръцката Хетерия /1821 г./. Тук е станала и знаменитатата Сърмашишка афера, в която падат първите жертви на Преображенското въстание. На 2 април 1903 г. Балювата къща /сега архитектурен и исторически паметник/ е била обградена от турска войска. В престрелката загинали войводата Пано Ангелов и четника Никола Ривашола. Събитието вдъхновило лозенградския войвода Яни Попов да съчини странджанската "марсилеза" "Ясен месец веч изгрява".

Бръшлян е архитектурно-исторически резерват с над 80 паметника на културата. Запазени са образци от развитието на странджанската къща през последните 300 години. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство "Бръшлян" и Кметството са реставрирани килийното училище, параклисите "Св.Пантелеймон" и "Св.Лефтера", камбанарията на църквата "Св.Димитър" и направена етнографска сбирка.

Землището на селото граничи с резервата Витаново, долината на р. Велека и пастървовия рибарник на р. Катун. Бръшлян притежава голям потенциал за развитие на екологичен и селски туризъм.При изпълнение на проект "Зелен туризъм" БАЕРТ набеляза пет интересни пешеходни маршрута в различни посоки, съчетаващи разглеждане на природни забележителности и исторически паметници.

Село.БГ благодари на г-н Жеков за изпратената снимка от селото!
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече