Меню

село Брусен

с. Брусен, Общ. Мездра, Обл. Враца
1542
Население 477

Землище 6,807 km²

Надм. височина 214 m

Пощ. код 3126

Тел. код 0910

Телефон на кметството: 0910 92101
Уеб сайт: Вижте тук
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
ОПИСАНИЕ НА СЕЛОТО 
Едно от малките села на Врачанска област, което се намира на 20 км. източно от Враца и е разположено върху равна лъка покрай левия бряг на р. Искър и железопътната линия София – Мездра – Варна. Селото се намира на 3 км. източно от гр. Мездра, което го превръща в желано място за живеене за млади и възрастни хора. Непосредствената близостта до Общинския център и добрите транспортни връзки – автобуси и влакове, създават необходимият комфорт на учениците и работещите в града. Жителите на селото са повече от 500 души, от които 70 деца до 16 години, а младите семейства са 30. Така разположено по поречието на река Искър, селото пленява с красивата си природа, тишината и спокойствие. През селото минава малка, но красива река, която предразполага любителите на риболова и спокойствието да се наслаждават и отдават на емоции.

ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ 
Предвид близостта на селото до Общинският център, транспортните връзки са добри. Преминаващата железопътната линия София – Мездра – Варна, създава удобство за живеещите в селото и гостите, които имат желание да го посетят. Автобусите до селото са на често.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА 
Преди 1820 година селото е се е намирало в местността “Горната лъка”, но поради честите наводнения на тази местност от р.Искър се е наложило селото да се изсели и премести на левият бряг на реката, който е по-висок и по- просторен. Все още старите хора наричат това място “Селището”. Селото носи името Брусен от името на малката, но живописна и красива река – “Брусник”, която се влива в река Искър от юг. Реката извира от няколко извора в скалите, между които са и изворите “Зоек” и “Райковец”.
По исторически справки написани от някогашният учител Стефан Петков, на около 500 м. северно от селото, има голяма тракийска гробница, която все още не е изследвана. Селото е едно от първите електрифицирани села в региона благодарение на разположената недалеч ВЕЦ Брусен , построена през 1935 – 1937 година от Тодор Балабанов. На територията на селото има още една ВЕЦ, построена през 1946 година, носеща името на Общинския град Мездра.


КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 
На изток от селото са запазени основите от средновековна църква, наричана от населението Латинската черкова или Манастира. Селото не разполага с културни забележителности и паметници на културата. Читалището е основано през 1931 година и е развивало културна и просветна дейност години наред до наши дни. Селото разполага с певчески състав, който е към Читалищното настоятелство. В селото се издига параклиса “Св. Йоан Кръстител” изграден изцяло от дарителски средства. Разполага с новопостроена детска площадка, която е любимо място за игра на малчуганите.

ОБРЕДИ, ОБИЧАИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ 
Макар и бедно на културни забележителности, селото е запазило културата, традициите и обичаите.Традиционен празник е сбора на селото - 20 и 21.11, който се провежда ежегодно и събира гости, приятели и роднини от цяла България. Традиция е на тези дни трапезата да е богата. Този празник датира още от създаването на селото. Ежегодно се празнува деня на “Св. Йоан Крастител” – 31 август, като на този ден се прави курбан –чорба и се обслужва тържествена литургия в храма, носещ името същия светец. Празника се отбелязва със всеобщо веселие сред жителите и гостите на селото. Тържествено се отбелязва и “Бабин ден” – празника на акушерите.Този ден минава с много смях и веселие, тъй – като се пресъздават сцени от миналото, с така нареченото бабуване.

РЕГИСТРИРАНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ 
В селото може да се каже, че няма пустеещи земи. Има регистрирани земеделски производители, в областта на “Растениевъдството”, “Пчеларство”. Има регистрирани производители в областта на алтернативното земеделие /гъбопроизводството, билкопроизводство, производство на картофи.

Село БГ. благодари на Красимира Тодорова за предоставените снимки.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече