Меню

село Брестник

с. Брестник, Общ. Родопи, Обл. Пловдив
6180
Население 1660

Землище 20,752 km²

Надм. височина 310 m

Пощ. код 4107

Тел. код 03114

Телефон на кметството: (03114)2221
Имате по-актуална информация?
Село Брестник се намира на 6 км. от втория по големина град в България - Пловдив, в посока юг.

Селото е в началото на "Родопската яка" на Пловдив. Връзката с Пловдив е по отличен път с кръгово на околовръстния път и широки булеварди в Пловдив. Автобуса има няколко спирки и е през 30 - 45 мин. до автогара Родопи, непосредствено до ЖП гарата. В непосредствена близост до Брестник, в посока югозапад, се намира манастирът "Свети Георги" (този светец е силно почитан от населението на околните села), а на югоизток на около 3 км. е кукленският манастир "Св. Козма и Дамян", известен с лечебния си извор и древно оброчище, съществуващо най-вероятно от тракийски времена.

Село Брестник е разположено на склон, поради което се характеризира със силна денивелация между северния и южния си край. Брестник е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища. Близостта на Брестник до град Пловдив и природните забележителности в землището на селото обуславят сравнително по-високите цени на недвижимите имоти от останалите села в областта.


При земеделски работи в началото на 20 в. в землището на селото са открити уникални бронзови статуетки на конник, както и накити. Счита се, че на днешното място на селото е имало няколко тракийски поселища. Тези находки се съхраняват в Пловдивския исторически музей. Първи писменни исторически данни за селото се откриват в турски източници от 15-16 в. Селото най-вероятно е било под закрила на турски спахия и макар че е било изцяло българско, не е било разрушавано, вероятно срещу съответно заплащане на данъци. От турските времена в Брестник са останали две чешми с имена съответно "Хаджи Османица" и "Хаджи Сюлейманица", вероятно наречени именно на турските владетели, закриляли селото. Турското име на селото е "Караагач" или "черен бряст". Съществуват писмени доказателства, съхранявани в Пловдивския исторически музей, за посещения на селото от Васил Левски по време на неговите обиколки из България. В селото е имало съмишленици на Левски, които са го укривали, но не е ясно дали е имало таен комитет. Край селото са се водили епични битки, известни като "Битките при Караагач" по време на Руско-турската освободителна война. Селото е било неколкократно завладявано и отстъпвано от руските войски. Боевете са се водили в началото на 1878 г. Днес в памет на загиналите руснаци и румънци в селото има комплекс - Руски паметник. 

В религиозно отношение в селото има православни християни.

Природни забележителности : Статуя на тракийски конник (вис. 1,60 м), открита при с. Брестник, Пловдивско (III в.). Вероятно паметник на хероизиран виден тракиец. "Дъбът" е голямо и старо дърво, растящо на селския площад.
Традиционно е зарязването на лозите на Трифоновден - 1 февруари. Празнува се и Бабинден - на 21 януари, като се прави голям карнавал, в който участват основно жени. Друг голям празник е денят на Св. Георги - 6 май, на който освен на традиционния събор на манастира "Св. Георги".

В последните години се налага обичаят да се празнува ден на Сватбарския музикант на втория ден от Великденските празници. На този фестивал се събират музикални групи, изпълняващи традиционен фолклор и се състои надсвирване. Винаги са били празнувани с особена почит коледните празници, като коледарите и до днес обикалят по домовете в съответствие с някогашната традиция. 

В последните години силно се развива футболният отбор на селото, в който инвестират няколко човека, закупили къщи в селото. В "Брестник 2004" играят бивши футболисти от А и Б група, а самият тим за сезона 2006-2007 г. е във В група. Собствениците на футболния клуб правят модернизация на селския стадион, като имат амбиция да го превърнат в модерна спортна база, която да се използва за подготовка и от елитни футболни отбори.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече