Меню

село Бреница

с. Бреница, Общ. Кнежа, Обл. Плевен
5200
Население 1860

Землище 83,176 km²

Надм. височина 115 m

Пощ. код 5834

Тел. код 09145

Телефон на кметството: (09145)2380
Имате по-актуална информация?
Село Бреница е разположено в северозападна България в Дунавската равнина.Намира се на 40 км. южно от р.Дунав,на 7 км.западно от р.Искър,на 17 км. източно от гр.Бяла Слатина,на 25 км. от гр.Червен бряг,на 8 км. югоизточно от гр.Кнежа.

Най-старото селище в нашето землище датира отпреди 8 000 години. Останките му са разкрити на 11 км. североизточно от днешното село в м. Садините, която представлява незаливна крайречна тераса до левия бряг на р. Искър. През бронзовия период от североизток идват траките и населяват нашите земи. В бренишкото землище се издигат около двадесет тракийски надгробни могили, доказателство, че тук е имало земевладелски имения на знатни тракийски родове.

Днешното село Бреница е наследник на по-старо селище от тракийско време и средновековно селище от времето на Първото българско царство. Село Бреница е заварено от османските поробители в края на ХIV в. с името Браниче. Най-старият турски документ, в който се споменава с. Бреница е от 1479 г. В него селото е записано като войнаганско и дял от тимар /ленно владение/ с 23 домакинства. Според проф. Константин Попов името Бреница произхожда от старобългарската дума БРЕNHIE/бренье/, което означава кал,тиня,мочур, блато.

Второто предположение е, че старото име е било Бранница от глагола браня. По време на робството бреничани се бранели и в селището турци не са живели, защото имало бранители-пазачи и турците се страхували да нощуват.

Църквата в с. Бреница е построена през 1870 г. С доброволен труд и средства храмът бил изграден от камък и покрит с каменни плочи. Иконостасът бил дървен. Иконите изписали Христо Зографов и Пенчо Иконописов от гр.Троян. Те са запазени и до днес. През 1920 год. покривът е сменен с керемиди, основно ремонтирана е цялата вътрешна част, иконостасът е зидан, изцяло и зогрофисан от майстор Милети Божинов. Празникът на храма е Възнесение Господне, или т.нар. Спасовден.

Първото училище е било построено през 1860 г. при Байрактарите, а второто през 1872 г. в черковния двор,с три класни стаи и канцелария. През 1880 г. е издигнато училище с пет класни стаи и канцелерия на мястото на Кметството. Сградата на това училище била ползвана до 1934 г. Сградите на начално училище “Отец Паисий” и начално училище “ Кирил и Методий” са построени през 1924г. Сградата на прогимназия “ Христо Ботев” е построена през 1936 г., а пристройката е направена през 1963 г. В същата година е построен и физкултурния салон в двора на прогимназията.

Читалище “Народно съзнание” се родило през 1897 г. Сред основателите били едни от най-будните жители на Бреница: Александър Томов Косташки, Дочо Стефанов Дочовски. Първия граждански хор към Читалището е създаден през 1942 г.от Димитър Бързаков , евакуиран от София в Бреница .

Основен поминък на населението е земеделието и животновъдството. Землището на селото възлиза на около 85 000 дка, като от тях обработваема площ е около 65 000. В миналото селото е отглеждало над 15 000 дка лозови насаждения, славело се е с винопроизводство, откъдето идва и популярния шлагер "Село Бреница с вино кара воденица". За съжаление днес от тази традиция не е запазено нищо. В последните години земята се стопанисва най-вече от големи арендаторски фирми и по-малки местни фермери. Дейност развиват шивашко предприятие, мебелен цех, няколко ферми за овце и крави.

Селото наброява около 2300 души, за съжаление, преобладаваща част в пенсионна възраст. http://www.brenica-bg.com/

Село БГ. благодари за предоставената информация и снимки.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече