Меню

село Брезе

с. Брезе, Общ. Девин, Обл. Смолян
4994
Население 411

Землище 32,872 km²

Надм. височина 1203 m

Пощ. код 4849

Тел. код 030410
Имате по-актуална информация?
Село Брезе е разположено в южната част на планинския масив “Чернатица” в Родопите. Отстои на 15 км от общинския център – гр.Девин и на 30 км от областния център – гр.Смолян. Намира се на 1150 м надморска височина.

Селото е разположено сред девствени иглолистни гори и е много живописно със своите старинни каменни и новоизградени къщи, съхранили белезите на традиционната Родопска архитектура. Местното население е запазило през вековете характерният говор, песните и обичаите си, които оставят трайни впечатления сред гостите и туристите, посещаващи населеното място. 

Най-голямото богатство на селото са топлите минерални извори, извиращи на около 5 км южно от него в местността Беденски бани, на десния бряг на река Широколъшка. Минералната вода извира с дебит 10,37л/сек и температура 74-760С. Термоминералните извори се извличат чрез изградени дълбоки сондажи, като на терена водата при отворен сондаж излиза на самоизлив. Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, с повишено съдържание на въглероден двуокис и минерализация 1,7-1,8 г/л. Подходяща е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, половата, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. 

В района на селото има множество природни и културни забележителности – неразработена пещера в местността “Каров мост”, останки от средновековно селище и некропол на вр.“Свети Никола”, старинни каменни гробища в местността “Кум Кидик”, стар римски път в местността “Ченгене Кьошк”, новоизграден параклис в местността “Синора” и др. 

Съхраненото културно-историческо наследство се съчетава с изключително богатство на природни ресурси – гори, поляни, чист въздух, топли минерални извори, разнообразни растителни и животински видове.
Наличните природни дадености и ресурси обуславят потенциала на населеното място за развитие на курортно-туристическа дейност. Днес село Брезе очаква и посреща своите гости с доказано гостоприемство в новоизграждащи се частни хотели и заема все по-значително място сред центровете на местната туристическа индустрия.
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече