Меню

село Браниполе

с. Браниполе, Общ. Родопи, Обл. Пловдив
2205
Население 2528

Землище 7,383 km²

Надм. височина 181 m

Пощ. код 4109

Тел. код 031132

Телефон на кметството: (03113)9939

Е-mail: kmetstvo_branipole@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Брани поле е село в Южна България. То се намира в община Родопи, Област Пловдив.

Селото е на 8 километра южно от центъра на град Пловдив и на 1 километър от края на града. Намира се в Горнотракийската низина в подножието на планина Родопи.

Освен град Пловдив в близост до селото се намират град Куклен и Асеновград. Съседни села са Белащица, Брестник, Гълъбово и Марково и някои други.

В праисторическите времена на мястото на селото се е намирало тракийско селище. В днешно време от него е останала малка могила и с помощта на резлични разкопки и изследвания се намират много ценни предмети. Старото име на Брани поле е Ахланово', което се интерпретира от местните по два начина: Лахана на гръцки означава зеле и от там да е дошло Ахлан. На турски това означава ясно поле, което се доближава до съвременното му име много по- точно. Навремето селото е било чифлик.

Днес в селото навлизат нови инвестиции предимно в строителството и селото е на път да се обедини със съседното село Белащица на юг, а на север не е далече от завод Изгрев (в началото на град Пловдив).

Новото кметство е завършено преэ 2003 г. Училището в Брани поле ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" е много важно за развитието като цяло на децата от селото. Има детска ясла и градина.

Православната църква е кръстена на светците "Свети Свети Константин и Елена". Тя се намира срещу кметството в центъра на селото. Параклисът в селото се казва "Свети Архангел Михаил" и се намира срещу гробището на селото.

На 21 май „Свети Свети Константин и Елена“ е празникът на селото, прави се събор, на който се изнася програма от децата в детската градина и училището.

Село БГ. благодари на Георги Узунов за предоставената информация.
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече