Меню

село Бояново

с. Бояново, Общ. Елхово, Обл. Ямбол
2478
Население 694

Землище 38,016 km²

Надм. височина 132 m

Пощ. код 8730

Тел. код 04723

Телефон на кметството: (04723)2222
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
За основаване на днешното село Бояново се счита 1796г., когато хората от съседните две села Мурсатлий и Демирджелий започнали да строят къщи. Мурсатлий се намирало на малкия хълм над самата чешма, до днешния язовир и е имало 13 къщи. Демирджелий е било разположено на 200 метра от сегашното Бояново и е имало 6 къщи. Разстоянието между тях е било 3км. и точно по средата се появило новото село с име Мурсатлий, където се построили 19 къщи и имало 200 души население.

През 1931г. е построена ЖП линия между Елхово и Ямбол и е открита гара Бояново. Знае се, че инженерът, който е построил ЖП станцията се е казвал Боян и е кръстил гарата на своето име. През 1934г. излиза закон, който задължава всички селища , който носят турски имена да бъдат преименувани в български.Тогавашния учителски колектив решава да поиска от комисията селото да приеме името на гарата. И така от 1934 г. селото се нарича Бояново.

През 1913г. след Балканската война, около 40 семейства идват от Одрин, но от страх, че турците ще продължат настъплението си, те се настаняват в околностите на град Сливен. Турците спират на старата граница и побягналото население се завръща във Бояново.

Третото увеличаване на населението датира от 1925-1926г., когато в Бояново идват около 30 семейства от Гюмюрджийско/Гърция/. Държавата тогава им построява жилища и им дава по 35 дка обработваема земя. Главен поминък на първите жители на селото е било земеделието и скотовъдството. Основните земеделски култури са били пшеница, ечемик, царевица. По-късно се засявали и фий, памук, слънчоглед и ориз. Около 40 стопани са притежавали 10-20 дка земя , 70 селяни са имали по 30-50 дка , 30 семейства са били собственици на земя от 50-100 дка.

Първата вършачка с трактор е купена от местни чорбаджии през 1925г. За първи път във Бояново се открива училище през ноември 1863г. Това е било една малка стаичка в днешния двор на църквата. Занятията са водели там до 1935г., когато било построено сегашното школо.Читалището в селото се основава на 17 октомври 1926г. През 1961г. започва строеж на нова читалищна сграда с театрален салон и голяма библиотека с много зали. През 1957г. в с.Бояново се открива селскостопански техникум в сградата на бившото земеделско училище.

Село БГ. благодари на Весела Добрева за предоставената информация.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече