Меню

село Ботуня

с. Ботуня, Общ. Криводол, Обл. Враца
2160
Население 173

Землище 18,172 km²

Надм. височина 214 m

Пощ. код 3046

Тел. код 09181

Телефон на кметството: (09181)2462

Е-mail: kmetstvo_botunya@abv.bg
Имате по-актуална информация?
ОПИСАНИЕ НА СЕЛОТО 
Село Ботуня е разположено на левия бряг на р. Ботуня. То се намира на границата с област Монтана и е на почти еднакво разстояние от градовете Враца, Криводол, Вършец и Берковица. Граничи на изток с Главаци, на юг – със Стояново, на запад и север – със Сумер. Селото е застроено на площ 335 дка., жилищните сгради са 308, а парцелираните дворни места са 243. В настоящия момент с постоянен адрес в селото са 173 жители, а временно пребиваващите са около 50 души.

ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ 
Транспортните връзки с общинския център и областния град се осъществяват с автобуси. Поради ниския брой на пътуващите, автобусните линии са намалени в последно време.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА 
От незапомнени времена селото се е наричало Дупляк, а от 1963 година е наречено Ботуня. Името Дупляк е дадено поради дупките и пещерите в карстовия терен на неговите околности. Някои от пещерите като “Водната дупка” са обитавани още през новокаменната епоха. Върху скална тераса “Градище” са развалините на антична средновековна крепост. През май и юни 2001 г. , околностите на селото са изследвани от експедиция на Аргеологическия институт с музей при БАН и съвета за теренни проучвания. Беше извършена локализация на переспективни обекти по поречието на река Ботуня. Събрания археологически и палеонтологически материал е представен за обработка в БАН.


КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 
Развалините на антична крепост, които се намират върху скалната тераса “Градище”, са обявени за паметник на културата през 1969 г.
Селото се намира на 180 м. надморска височина и разполага с прекрасни природо-географски дадености. Селището е с екологична чиста среда, понеже е далеч от предприятия. На около 500 м. западно от селото в местността “Камъка” има две вековни дървета. Местността “Кирик”, която се намира на около 500 метра западно от селото е място с чудесен изглед към поречието на река Ботуня и близките села. В друга една местност, която се намира на 1000 м. северно от селото има 6 вековни дървета и паметна плоча.

ОБРЕДИ, ОБИЧАИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ 
В землището на село Ботуня има няколко места, на които хората от селото правят оброци за здраве. На празника Малка Богородица, в местността “Свинарска могила” се събират фамилиите Андровци, Пешуновци и Кънчовци. По стара традиция на Петровден жителите на селото празнуват в местността “Върха”. В деня на празника Св. Константин и Елена, хората от селото посещават местността “Могилата”, която се намира на 3000 м. северозападно от селото.

РЕГИСТРИРАНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ 
В селото има регистрирани земеделски производители в областта на билкарството, бубарството и пчеларството.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече