Меню

село Ботров

с. Ботров, Общ. Бяла, Обл. Русе
1165
Население 329

Землище 16,47 km²

Надм. височина 251 m

Пощ. код 7125

Тел. код 081266

Телефон ха кметството: (081266)260
Имате по-актуална информация?
Село Ботров се намира в общ.Бяла, област Русе и е близо до с. Стърмен.

Според едно предание преди повече от 300-350 години е имало друго селище по пътя за село Стърмен зад “Пустата гора” до река Янтра, което село се е наричало “Гърлище” това име е останало и от самата местност, където е било селото срещу гечита /преминаването на Янтра на пътя Стърмен-Студена срещу “Пустата гора”/.Самото име подсказва, че селото е било българско, което брояло 40 порти /стари къщи/. Холерата /чумата/ е взела много жертви, повечето знаменити хора са измрели и останали само 7 порти. И от страх, че и те ще измрат хората взели да се заселват в други села, едни тръгнали за Дебелец- Търновско, други за село Сломер зад Карайсен и по този начин да се спасят от коварната болест. Останалите семейства в село Гърлище, вместо да бягат да се заселват към другите села предпочели да се заселят в заслонената от местността “Въжика” седловина между три хълма в днешното село Ботров. Изборът им не бил случаен. Почвата била плодородна, имало и подпочвени води. Така под ръководството на един богат турчин на име “Бодур” от което име носи и името Ботров.

Бодур привлякъл много семейства към новото село, ангажирайки ги в обработване на земи и отглеждане на животни. Пръв българин в селото дошъл Тодор Генков, по-късно дошли и днешните му българи един от тях е и нашият прапра дядо Иван Кънчев. Тук дето се отича тишината са наредили на стъпка една от друга къщите си Ботровчани. Предание донося, че да запазят вяра и нараднаст людете се приютили в котловината където са създали селото си, което хем да си стой 370 години на едно място хем да се търси в времето.

През 1905-1906 се открива и първото българско училище в селото. Първият учител е бил Димитър Железов, на който рода е дошъл в селото през 1807 година от гр. Елена. По късно на 11.01.1928 г. е открито и читалището на което оснавател е бил Иван Кимов. Въпреки смесеното население в селото живеят като братя и сестри българи и турци.

Население: 325 ж.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
Къща за гости Съни дейс
Къща за гости Съни дейс - с. Божичен
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече