Меню

село Борисово

с. Борисово, Общ. Сливо Поле, Обл. Русе
2246
Население 815

Землище 29,653 km²

Надм. височина 39 m

Пощ. код 7064

Тел. код 08131

Телефон на кметството: (08131)2882
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 27 км. СИ от Русе.
Село Борисово е основано в средата на XIX век от преселници балканджии , търсейщи плодородна земя и сигурен поминък. 

Политиката на русенският валия, Митхат паша, била да засили земеделието и занаятите в района чрез привличане на будно и работливо българско население. Така той отредил землище отнемайки част от земите на местния бей, известен като Сарън бей т.е. Русият бей, откъдето селото е наричано Сарън бей кьой. В първите години след Освобожнието селото е преименувано на Борисово в чест на Цар Борис I Кръстител. Обиденият бей не пропускал да създава проблеми на борисовчени, но и те не му оставали длъжни. В моето семейство дълги години се пазеше един парабел-барабанлия тип "Черногорец", с който основателя на селото Ради, известен като "Дели" Ради застрелял двама бабаити от хората на бея, опитали зе да безчинстват в дома му, въпреки оказаното им гостоприемство. Заровили телата, а конете им натирили. Беят се досетил , но нищо не могъл да докаже и работата се потулила.

В региона борисовчени са известни с прозвището "Белгийци". В началото на миналия век, белгийски инвеститор създава първата Захарна фабрика за преработна на захарно цвекло. Непознатата култура не въодушевила особенно земеделските стопани в региона и белгиецът се видял в чудо. Предприемчивите борисовчени видяли, че белгиецът е натясно и му предложили дългосрочен договор, много изгоден за тях. Работата тръгнала и борисовчени печелели чудесно, което им навлякло завистта на околните села и прозвището "белгийци".

Землището на селото предлага много добри условия за отглеждане на трайни насаждения /най-вече ябълки, круши/, зеленчукопроизводство и отглеждане на технически култури.
Архитектурна забележителност е черквата" Св.Архангел Михаил" построена през 1860г.

Село БГ. благодари на г-н Маринов за предоставената информация.


 
Къща за гости Съни дейс
Къща за гости Съни дейс - с. Божичен
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече