Меню

село Борино

с. Борино, Общ. Борино, Обл. Смолян
2018
Население 2399

Землище 74,567 km²

Надм. височина 1146 m

Пощ. код 4824

Тел. код 03042
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Село Борино е едно от най-добре развиващите се села в Западните Родопи и тук прирастът на населението е положителен през последните години.
Борино е център на Община, в която влизат селата Чана, Ягодина, Кожари и Буйново.

Макар , селото да беше засегнато от наводненията тази година и пътищата в района да са частично разрушени, Борино бързо се възстановява и заличава следите от природното бедствие.
Като общински център в селото функционира детска градина, училище, медицински и туристическо- информационен център.

Районът е богато наситен с природни дадености и атрактивни забележителности. Сред тях са Ягодинската пещера, Буйновското ждрело, Дяволското гърло, Триградско ждрело, които са световно известни. Изключително красив е Дяволският мост, който се намира между Ягодинска пещера и Борино, в местността “Хайдушки дол” .Това е един скален мост, дълъг 8-10м., с дебелина 2-3 м. и светъл отвор 30 м.
Преданието, че само дяволът може да мине по него дава името му, в превод от турски език “шейтан кюпрю”. Според легендата скалното образование е момента на помирението между двама братя, враждували дълги години за бащините си имоти, изградили стени по между си.
В тази местност освен него, може да видите и уникалното дървено съоръжение – "Родопска дъща", изработено в близост до реката. То се ползва за валяне на нови вълнени тъкани (одеала, черги и диплари). В продължение на 2-3 часа те се въртят под ударите на водната струя, за да станат по-здрави, меки и със светли цветове.

В местността “Дженевра” на 12 км. от с. Борино се намира и римския мост „Кемера”. Той е едноарков, граден от ломени камъни и спойка от бял хоросан. Части от лицевата зидария и ъглите на хубаво извитата арка са оформени с добре обработени камъни. Настлан е с настилка от дребен речен камък.

На територията на общината се намира и природен резерват “Кастракли”. Резерватът е с обща площ 124 ха. Създаден е с цел да се запази вековната черборова гора, скални групи и характерен природен пейзаж. Той впечатлява с извънредно красивия ландшафт с величествените отвесни скали, вековни гори от бял бор, ела, бук, явор, воден габър и трепетлика, както и много смесени горски насаждения, които не се срещат на други места в страната. 


За повече информация:
ИнфоЦентър-Борино
03042 /27-87 email: infocenter@borino.org  

Снимки: Село.БГ
Къща за Гости Самодива
Къща за Гости Самодива - с. Ягодина
Виж повече
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече