Меню

село Бойница

с. Бойница, Общ. Бойница, Обл. Видин
929
Население 508

Землище 63,084 km²

Надм. височина 241 m

Пощ. код 3840

Тел. код 09333
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 10 км. ГКПП Кула. Население -1215 ж.

По време на колективизацията в селото е създадено Трудово кооперативно земеделско стопанство „Георги Димитров“ по името на комунистическия диктатор Георги Димитров. През лятото на 1950 година 151 души правят неуспешни опити да го напуснат. Родом от Бойница е Тодор Филипов, ръководителят на най-известната горянска група в Кулско. При масовото изселване на политически неблагонадеждни лица от Видинско на 3 август същата година покъщнината на изселените от селото е отнесена в клуба на Българската комунистическа партия, след което е разграбена. По това време и след Кулските събития през следващата година 44 семейства (163 души) от селото са принудително изселени от комунистическия режим. Тук става и най-масовото бягство от комунистическа България, предизвикало шок у местните представители на режима – в една нощ 122 души, цели семейства с добитъка, каруците и имуществото си, преминават в Югославия

Селското стопанство главно е изразено в млечното говедовъдство. В землището на селото се намират късно римска крепост – Пецино кале.
 

Моето село се казва Бойница, на 38 километра от град Видин, и съвсем близо до сръбската граница и град Зайчар! Спомените ми за него са от детството ми, с каква радост чаках летата, за да ме изпратят там и баба и дядо да ни поглезят, мен, сетсра ми и 2та ми братовчеди! обичах и да помагам по двора, да ходя за вода в дола, да доя козите и да помагам на баба, клогато ходеше овчарка или козарка. Няма такова чувство сега, на болка, когато отида там, и видя запустелите къщи и дворове, на същите онези къщи, от където надничаха любопитните съседи и ни се радваха...Пожелавам на всяко дете детство като моето - с много смях, игри и приятелство. 

Галя Рачева

Къщи за гости Медина
Къщи за гости Медина - село Извос
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече