Меню

село Бобешино

с. Бобешино, Общ. Кюстендил, Обл. Кюстендил
1170
Население 23

Землище 14,506 km²

Надм. височина 894 m

Пощ. код 2567

Тел. код 07935
Имате по-актуална информация?
Село Бобешино се намира в Западна България, в най-западната част на географската област Каменица, до българо-сръбската граница, в Чудинската планина.

Разстояние до гр. Кюстендил - 22.291 км. Името му произхожда от турското име „бобош”- понеже там се раждал боб, а в околните села не. Селото е разпръснат тип, съставено от махалите : Широкодолска, Перянска, Ридарска, Лапушанска, Реката (центъра на селото), Ягодничка, Зверска, Средна, Пещерска и Падишка.

Църква “Свети Йоан Кръстител”. Построена е през 1886 г. Намира се на самата българо-сръбска граница, над селото. През 1920 г., съгласно Ньойският договор, границата минава през самия храм, но след намесата на местното население, международната комисия се съгласява и тя е прокарана на няколко метра от апсидата. Църквата е еднокорабна постройка с полуцилиндричен свод с дъсчена обшивка. Южната и северната стена завършват с корниз, който преминава и по западната стена като конзоли, за да поддържат дъгата, очертаваща свода. Иконостасът е с дъсчена направа без резба, изпълнен с растителни орнаменти, с изключение на олтарните двери, които са резбовани. Иконите са дело на живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Македония. В съседство с църквата са разположени няколко офицерски гроба от войните в началото на XIX век.
Архитектурен паметник-пирамида на загиналите във войните през 1912-1913 г. и 1915-1918 г.

Община Кюстендил организира традиционния международен събор „Краище", в граничното село Бобешино точно на 22 септември - деня на независимостта, а на на 15 август - Голяма Богородица : курбан при паметника на загиналите във войните.

Село БГ.благодари за предоставената информация и снимки.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Виж повече