Меню

село Бистрилица

с. Бистрилица, Общ. Берковица, Обл. Монтана
366
Население 163

Землище 20,722 km²

Надм. височина 255 m

Пощ. код 3527

Тел. код 09528

Телефон на кметството: (09528)22-26
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Бистрилица e разположено на 17 км северно от гр. Берковица и на 100 км от София, в красив предпланински район на Стара планина.

На около 3 км от с.Бистрилица се намира един от най-големите язовири в България - Язовир "Огоста"- с плувен басеин и дискотека. В непосредствена близост са реките Златица, Огоста, Бързия. Микро-язовирите"Балова шума" и "Гаганица" са на около 3 км от селото.Това са места, удобни за риболов, водни спортове и почивка на открито. Сред тучните зелени ливади и девствени гори можете да берете гъби, лековити билки и цветя. Можете да наблюдавате горски и прелетни птици, пеперуди, а не рядко и зайци и сърнички.

Западно от с. Бистрилица се намира Лопушанския манастир в близост до вековни букови гори, впечатляващ със своята архитектура и каменни пластики. Храмът - посветен на Св.Йоан Предтеча има филигранно изработен иконостас - дърворезба в най-добрите традиции на Самоковската школа- 1856 год, и икони дело на Николай и Станислав Доспевски -1863 год.

В подножието на връх Тодорини кукли, недалеч от балнеоложкия курорт Вършец е разположен Клисурския манастир. Многократно разрушаван по време на турското робство,в настоящия си вид е възобновен в характерния за Възраждането стил. Храмът на името на св.св."Кирил и Методи" е осветен през 1900 год.

На 25 км. се намира известния килимарски център - гр. Чировци, където е и Чипровския манастир.

Наблизо са - Котеновци, Черешовица, Бели мел, Говежда, Копиловци - живописни планински села, като над село Дълги дел са изворите на р.Огоста сред девствени гори. На около 65 км са известните "Белоградчишки скали" и средновековната крепост, както и изключително красивата пещера- Магурата.

На 75 км. са историческите "Бабини Видини кули", крепост до р.Дунав и гр. Видин.

Всички тези исторически места и природни красоти са привлекателно място за хора на културата, науката, творци, политици, бизнесмени и чуждестранни гости, които често ни посещават.


Чистотата на въздуха и природата са гарантирани и от факта, че в радиус от 50 км около Бистрилица, никога не са строени и не са работили промишлени предприятия, изхвърлящи вредни емисии. Околните гори и ливади дават прекрасни възможности на любителите на туризма, гъбарите, билкарите. 

 
Няма намерени къщи за гости в близост
Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий
Клисурски манастир Св. св. Кирил и Методий
Виж повече