Меню

село Бенковски

с. Бенковски, Общ. Марица, Обл. Пловдив
4409
Население 1384

Землище 16,284 km²

Надм. височина 181 m

Пощ. код 4201

Тел. код 0318

Телефон на кметството: (03188)22 21

Е-mail: benkovski@maritsa.org
Имате по-актуална информация?
Село Бенковски се намира в Горно Тракийската равнина на 8 км.северозападно от гр. Пловдив и надморска височина 163 м. По последни данни от преброяването жителите на селото са 1400. Има автобусна връзка с град Пловдив и ж.п. транспорт по линията Пловдив – Панагюрище.

Село Бенковски разполага с около 14 000 дка. земеделска земя. След настъпилите демократични промени у нас през 1989г. основният поминък на хората беше земеделие. Основни земеделски култури които се отглеждат в село Бенковски са картофи и моркови.

Сега след оформянето на индустриалната зона на територията на с. Радиново и с.Бенковски голяма част от работоспособното население работи там.

Традиционното вероизповедание на жителите на селото е източно православно. От купела за светото кръщение, които носи дата 1856 година се вижда, че религиозен живот е имало и във времето когато сме били под робство.

Църквата на с. Бенковски – „Св. Троица” е построена 1880 година, а от 1975 година е обявена за паметник на културата заради ценните си стенописи и олтар. Училище в селото е имало още преди Освобождението. Именно в неговия двор след Освобождението е построена и църквата.

Сегашната сграда на началното училище е построена 1927 година, а на основното1939г. Училището се казва Георги Бенковски и в него учат и деца от селата Радиново и Войсил. Читалището е единствен културен институт на територията на село Бенковски. Създадено на 28 януари 1930 година и именувано „Небосклон”, а по-късно преименувано и сега носи името на апостола на българската свобода – Васил Левски.

Сградата в която се помещава сега читалището е построена 1959 година като Културен дом. Още от създаването си и с разнообразните си форми на дейност читалището съхранява популяризира и предава на поколенията българската самобитност и духовност, любовта към изкуството и културните ценности. Към читалището функционират детски танцов състав, женски танцов състав и фолклорна група, които участват във всички читалищни, общоселски и общински инициативи. През последните години читалището реализира проект в информационното посредничество, има спечелени и проекти към министерството на културата.

Село.БГ благодари на Стоилка Велкова Дешлиева за изпратената информация!
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече