Меню

село Белчин

с. Белчин, Общ. Самоков, Обл. София - област
2375
Население 413

Землище 35.147 km²

Надм. височина 931 m

Пощ. код 2025

Тел. код 07124
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Село Белчин – Белчин Бани е разположено в живописната долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина на височина 930м. над морското равнище. То се намира на 15км. от Самоков (респективно к.к. Боровец), и на 50км. от столицата София. Климатът през зимата е мек, а през лятото хладен. Въздухът е много чист, а природата сравнително девствена. Районът се има голям потенциал от термални води и извлекаема от тях земна топлина (геотермална енергия). В Белчин Бани има 41o C минерален извор с доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателната система на човека.

Известно е, че селото съществува от периода на Второто Българско царство. Някои изследователи го отнасят към дълбока древност – основано още от латините. По тяхно описание то някога е носило името Цари Мали Град. Във всички случаи става дума за селище с хилядолетна история, свързано с околните села, както с поминъка си, така и с общите си традиции и култура.

Владислав Граматик споменава за селото, описвайки как през 1469г. белчинецът презвитер Йоан участва в пратеничеството за пренасяне мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир. В турски регистър от 1576г. се сочи като село с развито овцевъдство. Населението се е занимавало и с рударство. Константин Иречек отбелязва в своите ”Пътувания по България”, че в село Белчин е видял молитвеник от 1744г.

В края на 2006г. с участието на различни учени и изследователи започна провеждането на арехеологически проучвания на един цял комплекс – църква, некропол и градище, издигащи се непосредствено над селото и връщащи историята му още много векове назад. Средновековният храм “Света Петка” - национален паметник на художествената култура I-ва категория беше изцяло реставриран и се превърна в обект на засилени посещения от ценители на изкуството и културното наследство. В този си вид той е бил построен през ХVII век върху основи на друг храм от XIII-XIV век. Храмът има изключителна художествена стойност с ценната си иконописна и дърворезбена украса. За дългата и богата история на село Белчин свидетелстват и останките на голямата крепост (градище) с параклис, намиращи се на хълма “Св. Спас”. Легендите за Цари Мали Град намират своето съответствие в солидната крепостна стена, изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя. Откритата квадратна кула, монети, луксозна и битова керамика са свидетелство за оживена търговия, култура и металодобив през ІV-V в.

Районът на село Белчин-Белчин Бани се превръща в основа за развитие на съвременен културно-исторически, балнеологичен и еко туризъм на европейско равнище. Предстои реализацията на проекти за възстановяването и изграждането на други паметници на културата, обособяването на екопътеки, развитието на модерни СПА комплекси и балнеологични центрове, организиране на местни празници и възраждането на местните традиции и др.

На 14.10.2007г. бе направено преосвещаването на възтановения средновековен храм "Света Петка".

Село.БГ благодари на г-н Пешов и г-ца Венева за изпратената информация и снимки!
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
Самостоятелни стаи „РОЗИ” - Бели Искър
Самостоятелни стаи "Рози" - Бели Искър
Виж повече
Траянова къща - Копривщица
Траянова къща - Копривщица
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече