Меню

село Бело поле

с. Бело поле, Общ. Благоевград, Обл. Благоевград
1870
Население 650 

Землище 2584 km²

Надм. височина 333 m

Пощ. код 2709

Тел. код 073

Телефон на кметството: (073)861622
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 5 км. северозападно от Благоевград, в близост до река Струма.
Село Бело поле се намира в западното подножие на Рила.

Релефът е хълмист като постепенно преминава в равнинен. Климатът е преходен. Почвите, растенията и животните са характерните за тази част на България. Край Бело поле минават главен път Е 79 и железопътната линия София - Атина. Има и гара. Заради близостта си до Благоевград и до важните транспортни връзки селото е включено в редовните автобусни линии за обществен превоз на пътници на града. Най-близко разположеното селище е село Рилци.

Предполага се, че селото е наследник на древноримско селище. Правени са археологически разкопки и са открити монети от времето на Римската република. Според една легенда първите заселници ( а според друга версия на легендата - пътуващи търговци ) открили на това място поляни, осеяни с бели цветя. Оттам произлиза сегашното му име "Бело поле". За съжаление в село Бело поле не са запазени културни забележителности. В известен смисъл такива са останките от старите къщи и старото училище на селото, които са по-далеч от сегашното му землище. Сред тях могат да се намерят късчета (по-рядко цели) старинни предмети.

Културно „огнище“ е читалище „Изгрев“, което се намира в сградата на кметството. Природни забележителности са причудливите скални форми на хълмовете, между които се намира старото землище, а също и малките пясъчни островчета (за съжаление вече почти унищожени) в река Струма.

От 15 август (Успение на Пресвета Богородица) 2004 г. в селото на тази дата ежегодно се провежда събор заради строящата се черква, която ще носи името на света Богородица. Програмата включва литературни и музикални изпълнения. Прави се и курбан за здраве.

Село Бело поле не е родно място на личности с национална известност, но може „да се похвали“ с образовани млади хора, които успешно се реализират в Благоевград и другаде из страната.

Кухнята на село Бело поле не се различава особено от традиционната българска селска кухня, характерна за югозападния край на страната. По-популярни ястия са така наречената пърженица (изпържена смес от извара, яйца и нарязани пиперки), баницата с праз лук и извара, баницата с праз лук или с кромид лук, наречена зелник. През лятото се предпочитат по-леки храни като таратор, айрян, който по тези места се нарича мътеница и споменатите по-горе ястия. През зимата месната храна е по-застъпена - изпържени парчета свинско месо, наречени пръжки, пържени дробчета и печени ребърца. На Гергьовден и за по-специални случаи се пекат агнета или козлета.

Население – 597 ж. Основното препитание е тютюнопроизводство.

Село БГ. благодари на Виолина Георгиева за предоставената информация и снимка.
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Виж повече
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Виж повече
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Дешка
Къща за гости Дешка - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Атика - с. Елешница
Къща за гости Атика - с. Елешница
Виж повече
Къща за гости Васил - село Добърско
Къща за гости Васил - село Добърско
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече