Меню

село Бели извор

с. Бели извор, Общ. Враца, Обл. Враца
2571
Население 660

Землище 28.038 km²

Надм. височина 213 m

Пощ. код 3040

Тел. код 09185
Имате по-актуална информация?
ОПИСАНИЕ НА СЕЛОТО
 Село Бели извор се намира на 12 км. северозападно от гр. Враца и е разположено край левия бряг на рекичката Бела бара, близо до мястото, където тя се втича като ляв приток на р. Лева, която е известна още като Въртешница. На изток граничи с Нефела и Бистрец, на юг с Врачанската планина, на запад – с Краводер, и на север – с Власатица.
Селото е електрифицирано, телефонизирано, с добро водоснабдяване и добро улично осветление. Всички улици в селото са циментирани. Къщите са в съвременен архитектурен стил, с приятен екстериор, с тераси и цветни градини, с голямо дворно място.

ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ 
До селото има много удобни транспортни връзки. През селото минава ж.п. линията Мездра-Видин, а на ж.п. гарата в селото спират почти всички преминаващи влакове. До селото се стига по главен път Е – 79, по който преминават и автобусните линии Враца – Видин, Враца – Вършец, Враца – Монтана. Всички автобуси, които се движат по тези линии спират на разклона за селото и по този начин жителите и гостите на Бели извор имат удобни транспортни връзки с областния и общински център град Враца.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА 
Старото име на Бели извор е Мало Бабино. Селото Бабино се споменава за първи път в един османски документи от средата на ХV. В един друг документ от 1606 г., то е записано като село Долно Бабино, заедно със селото Пали лула. Това доказва, че още в началото на ХVІІ век са съществували и двете села Горно Бабино и Долно Бабино, които по-късно са известни с имената Мало Бабино и Големо Бабино. През 1942 г., след сливане на селата Мало Бабино и Българска Бела е образувано ново село под името Бели извор.
В района на Бели извор, в местността “Тановото” има останки от тракийско селище и могилен некропол, за които се предполага, че датират от
средновековието.

КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 
Село Бели извор е разположено в подножието на красивата Врачанската планина. В околностите на селото има два язовира, които предлагат чудесни възможности за любителите на риболова. В язовирите има шаран, каракуда, бяла риба, уклей, костур,клен. В единия язовир, който се намира зад кариерата на циментовия завод има и щука.
Наскоро, в началото на февруари 2005 г., национална експедиция по спелеология откри пет нови пещери в землището на село Бели извор. Петте нови пещери, които бяха отрити в продължение на една седмица са картирани.
Първото училище в селото е от 1889 г., а през 1934 г. е започнат строежът на настоящето основно училище “Кирил и Методий”. Училището е посрещнало първите ученици през 1949 г.
Църквата в селото е построена през 1924-1925 г. с доброволен труд и дарения на местното население, а през 2004 г тя беше обновена по програмата на Правителството.
Читалището в с. Бели извор е основано през 1926 г. То съществува и в днешни дни с името “Бъдеще - 1926”. 

ОБРЕДИ, ОБИЧАИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ 
Самодейците към читалището в селото ежегодно подготвят програма за пролетните празници Лазаровден и Великден.
По стара традиция, празника на селото се празнува на деня на Св. Дух (през юни). Специално за събора, на площада в центъра се организира вечерна забава с много народна музика и танци.

РЕГИСТРИРАНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
Землището на село Бели извор се обработва основно от регистрирания земеделски производител “Коник”. Населението се занимава предимно с отглеждане на царевица, слънчоглед, ечемик и жито. В селото има и няколко семейства, които имат свинеферми и отглеждат над 100 свине. Голям брой от жителите в селото работят в близкия циментов завод “Холсим – България” АД, който е пуснат в експлоатация през 1960 г. с името “Вилхем Пик”.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече