Меню

село Белеврен

с. Белеврен, Общ. Средец, Обл. Бургас
2371
Население 18

Землище 42.973 km²

Надм. височина 406 m

Пощ. код 8345

Тел. код 05556
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на 52 км северозападно от Малко Търново, на 3км. от границата с Турция. 

Селото е разположено върху северните склонове на Странджа планина в котлсвина, оградена от възвишения, на самата турска граница. Климатът е умерен и мек, с топла зима и прохладно лято. Далечната история на Белеврен е забулена в тайнственост и догадки, които предстои да се разкрият от историци и археолози. Името на селото в превод от турски съдържа думата “еврен”- змей, /може би означава “Красив змей” или “Белалия змей” според краеведа Горо Горов/. За хилядолетната история на с. Белеврен свидетелстват намиращите се в землището му пет долмена и две тракийски могили, както и останките на старинни сечива и грънци . 

До 1903 година Белеврен е било напълно турско село, макар и нахождало се на българска територия. След Илинденско- Преображенското въстание турците разпродават къщи и имоти, изселват се и започва ново заселване предимно с тракийци от различни места. Основен поминък им е земеделие, скотовъдство и дърводобив. 

През 1905 г. е изградена църквата “Света Троица”, открито е начално училище. Кипи бурен живот, тачат се християнски празници и обичаи, развива се автентичен и богат фолклор.Селото достига 896 жители. Сега , за съжаление, са останали около десетина. 

През последните години се обсъжда проект за създаване на туристически ГККП с Република Турция между Белеврен и съседното турско село Алатлие. Осъществяването на този проект е надежда за съживяване на селото.


Село.БГ благодари на Теменуга Петкова за изпратената информация и снимки!
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече