Меню

село Бачево

с. Бачево, Общ. Разлог, Обл. Благоевград
946
Население 1638

Землище 66,218 km²

Надм. височина 837 m

Пощ. код 2769

Тел. код 07448

Телефон на кметството: 0885464650
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 4 км северно от Разлог. Разположено е в най-ниските разклонения на Югозападна Рила. Намира се на 4 км от гр. Разлог и на 6 км от Банско. Надморската му височина е 920 м.

Празникът на селото е Тодоровден. Празнува се от незапомнени времена от жителите на селото.. Наречен е още "Конски великден". Извършва се празнична литургия в центъра на селото, захранване на конете, пеят се песни. След това в местността "Власовица" се провежда традиционното надбягване "Селска кушия" и надтегляне с коне.

На 6 км северно от Бачево се намира местността "Перивол". Името идва от персийски и означава "Красива гледка". Там има останки от старо римско селище, разкопките показват че е от 1 век от новата ера. На 2 км от селото се намира природният феномен "Гергьова скала". От там като на длан се вижда цялата Разложка котловина . Изцяло с дарения и доброволен труд на жителите на селото, върху останките на древен параклис строен през 900 г., е изграден нов. Легендата разказва, че в ранните години на христянството св. Георги е живял по тези места и е закрилял християните. Подгонен заради това, той препуска с коня си през гората, стига до Гергева скала и пред него се изправя пропастта. Тогава Господ  дава крила на коня му и така успява да се спаси. До ден днешен върху скалата личат отпечатъци от конски копита, преданието разказва че това са отпечатъците от коня на св. Георги.

Всяка година на 6 май, Гергьовден, в местноста "Пресвета", на 1 км от Гергева скала, се прави курбан от жителите на Бачево, за здраве и плодородие. Вечерта срещу Гергьвден се извършва ритуала"Топене на китките". Младите момичета от селото си приготвят хубави китки и като пеят песена "Росен дъжд зароси", ги топят в глинен съд с вода, като всяко момиче си намисля желание, а на сутринта се раздават китките с пожелание то да се сбъдне. На 1 януари, Нова година, по трардиция се организира Кукерси събор. Млади и стари се обличат в наордни носии, маскират се със животински кожи и опашки и започват да гонят злите духове. На 15 август по традиция в местнстта "Цръквището" (старо оброчище), се прави курбан за здраве на селото, а в съботата преди празника в местността "Перивол" се организира младежки събор с песни и танци. Фолклора винаги е бил в бита и съзнането на бачевци. В селото има сформирани мъжка певческа и женска фолкорна групи и танцов състав.

Население 1761 ж.

В последните години успешно се развива планински и селски туризъм.
   В местността "Перивол" е изградена конна база, която предлага уроци по езда, разходки с коне и магарета, специализирана програма за терапевтична езда.
   Контакт с кметството: 07448/229

Село БГ. благодари на Виолина Георгиева за предоставената информация и снимки.
Семеен хотел и конна база Русалиите - село Бачево
Семеен хотел и конна база Русалиите - село Бачево
Виж повече
Къща за гости ПЕРИВОЛАС + конна база - село Бачево
Къща за гости Периволас с конна база - село Бачево
Виж повече
Kasta BELLA - село Бачево
Kasta BELLA - село Бачево
Виж повече
Къща за гости Петрови - село Бачево
Къща за гости Петрови - село Бачево
Виж повече
Вила Грийн Пайн Villa - Разлог
Вила Грийн Пайн Villa - село Бачево
Виж повече
Вила Филип - село Бачево
Вила Филип - село Бачево
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече