Меню

село Баурене

с. Баурене, Общ. Криводол, Обл. Враца
1263
Население 388

Землище 17.784 km²

Надм. височина 205 m

Пощ. код 3068

Тел. код 091186

Телефони на кметството: (091186)204, (091186)213

Е-mail: kmet_baurene@abv.bg
Уеб сайт: Вижте тук
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
ОПИСАНИЕ НА СЕЛОТО 
Намира се на 35 км. северно от Враца и на 15 км. в посока североизток от Криводол. Селото е разположено от двете страни на стръмен дол. На изток граничи с Галатин, на юг – с Ракево, на запад – с Добруша и на север – с Градешница. Според данните от последното преброяване, в селото постоянно пребивават 493 жители.

ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ 
Автобуси, които тръгват от град Криводол.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА
 В миналото село Баурене е било грънчарски център. Доказателство за това са множеството останки от глинени съдове, открити при обработването на земеделските площи. Разкрити са и много останки от жилища, много оръдия на труда и римски монети. Всички те свидетелстват, че през античната епоха е имало тракийско или римско селище над падината Фудич. Във връзка с това антично селище и поради някои събития в района на Баурене, се предполага че тук са заровени монетни съкровища. Намерена е колективна находка от сребърни тетрадрахми на първа Македонска област. При изкопни работи за подравняване на площада сред селото са открити останки на раннобългарско селище и неговият некропол.

ОБРЕДИ, ОБИЧАИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ
Жителите на село Баурене и до днес пазят самобитността на традиционните български празници. Сред най-тачените от тях са Тодоровден и Гергьовден. На особена почит е и събора на селото, който се празнува ежегодно на всяка втора събота от месец юни. На този ден по традиция се принася в жертва агне или яре, в чест на Св. Спас. Според народните вярвания, именно този светец закриля селото от природни бедствия и злопоуки. На празника се събират хора от всички краища на страната, дори и българи живеещи в чужбина се връщат в селото на този ден за да видят близки и роднини. Специално за събора, в центъра на селото има и духова музика, която весели гостите и жителите на Баурене.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече