Меню

село Бараково

с. Бараково, Общ. Кочериново, Обл. Кюстендил
1716
Население 517

Землище 7,979 km²

Надм. височина 386 m

Пощ. код 2634

Тел. код 07053

Телефон на кметството: 0879130345
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на 10 км. западно от Дупница. Население – 810 ж. Селското стопанство е изразено в производството на грозде, тютюн, пшеница. На 3 км. от селото се намира м. Царичина, където е била разположена шатрата на ц. Самуил при наказателния поход срушу брат му Арон.

Годината на основаването на село Бараково не е известна. Предполага се, че първите заселници в селото са се установили тук преди повече от 3-4 века. По предание и от по-старите жители се знае, че в началото Бараково било разделено на три махали с по 4-5 къщи и се е именувало Долно, Средно и Горно Бараково. Според преданията името му произлязло от побиване на байраци. Не се знае по какви съображения са били побивани последните, но е известно, че първоначалните заселници били православни християни. Горно Бараково - махалата над река Струма, било първия чифлик, и вероятно днешната местност Шарков чифлик води началото си от тогава.

Село Бараково е в границите на Османската империя до 1912 г. Рилската река служела за граница между Свободна България и Пиринска Македония, останала все още под османска власт. През 1920 г. селото наброява около 80-85 къщи. С появата на Балабановата фабрика, намираща се между Бараково и Кочериново жителите на Бараково постепенно се увеличават. В тази фабрика през 30-те години на ХХ век работи и големият поет Никола Вапцаров.

Селото е будно и жителите му помагат много на борците от Вътрешната македонска революционна организация в периода на турското иго.

Православният храм "Успение Богородично" в с. Бараково има интересна история.

След освобождението на селото (1912 г.), съществуващата турска митница е преустроена в настоящия храм, носещ името на Божията майка - "Успение на Пресвета Богородица. В духовно-административно отношение селото принадлежи към Неврокопска епархия, Благоевградска духовна околия. В миналото е било завеждано от горноджумайски свещеници, като последният е бил свещеник Аврам Младенов.

На 20 октомври 1920 г. храмът е осветен от неврокопския митрополит Макарий. Майсторите на храма са Мите Атанасов Донин, Чиме Митев, А. Митев, Хр. Митев, В.Томов, Ан. Христов и Ст. Воденичарски. По това време енорията включвала около 80-85 къщи.

След основаването на фактически свободна енория със свой храм, пръв духовник става свещ. Александър Миленков.

"Ако пътувате в тази посока задължително посетете храма " Успение Богородично" ще останете доста учудени и възхитени." - Валя, посетител на Село.БГ за църквата в селото.

Село.БГ благодари на Валя за предоставената информация и снимки!
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Виж повече