Меню

село Баница

с. Баница, Общ. Враца, Обл. Враца
2130
Население 1269

Землище 37,395 km²

Надм. височина 253 m

Пощ. код 3077

Тел. код 09112

Телефон на кметството: (09112)2222
Имате по-актуална информация?
Село Баница, едно от най-красивите села в общината, се намира на 18 км. северно от областния център – град Враца, на 80 км.от сръбската граница и на 80 км. от румънската. Простира се от двете страни на второкласния път, по който преминават автобусите за Бяла Слатина, Оряхово, Козлодуй, Плевен. Улиците са асфалтирани, в селото има сравнително добра инфраструктура, а повечето жилищни сгради са новопостроени и привлекателни. В центъра на село Баница има огромен площад, хубав парк с много дървета, цветя, шадраван и минералня баня. Административната сграда, в която се помещават кметството, пощата, администрацията на една от кооперациите, два магазина и кафе-сладкарница, също се намира в центъра на селото.

В землището на село Баница се издига историческият връх “Милин камък”, на който е станало първото сражение на Ботевата чета с турците. Според една легенда, високият връх е кръстен на една чудно хубава мома от селото, която се казвала Мила. За да се спаси от набезите на турските заптиета, девойката се покатерила на най-високия връх и прощавайки се с бащината земя се хвърлила към дълбоката пропаст. На другия ден хората от селото и родителите й дълго търсели тленните й останки, но не ги намерили.

Друга легенда пък разкрива как е открита минералната вода в селото. Пак през турско робство, в района на селото живял турски бей на име Рушид. Една от любимите му жени в харема я заболели краката. Беят я водил по врачки и знахари, но никой не можел да намери лек за болките й. Един ден жената на бея тръгнала по една пътека и полека – лека стигнала до някаква вода, от която се разнасяла пара. Тя седнала и потопила краката си във водата и изпитала особено чувство на облекчение. Оттогава, дни наред ходела при изворчето и потапяла краката си. На десетия ден усетила, че болката отминава и впоследствие съвсем се излекувала. Като видял Рушид бей, че любимата му жена се излекувала, той решил да иззида баня. За да обуздаят буйния извор, хората наслагали много руна непрана вълна, преплетена с тръни и водата потекла в специалното заграждение.
Така селото получава името Баница, което е умалително на баня. 

В село Баница има читалищна сграда, в която кипи художествена и културно-масова дейност. Към читалището има свормирани вокални групи – мъжка, женска и две детски групи. Има огромна библиотека с детска читалня, малък и голям салон, гримьорни. Отскоро в селото има сформиран клуб на пенсионера, който също се намира в сградата на читалището. В селото има стари къщи, които също са част от културното наследство на селото и могат да бъдат използвани за туризъм.

През май месец, по стара традиция, в селото се празнува един своеобразен празник – “На Баница с баница”. Той е съпроводен с художествена програма и конкурс за най-вкусна баница. Ежегодно се празнува и празника на селото, който е на 2-ри юни. 
В село Баница има 3 кооперации.

Голяма част от жителите на селото се занимават със земеделие, растениевъдство и животновъдство. Пчеларството и билкарството са по-слабо застъпени.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече