Меню

село Балша

с. Балша, Общ. Нови Искър, Обл. София - град
6947
Население 682

Землище 17.456 km²

Надм. височина 647 m

Пощ. код 1217
Имате по-актуална информация?
Слънчев лъч при събуждане.
Дъх на трева, окъпана от дъжда.
Безбрежно поле, простиращо се до там, до където се простират мечтите.
Ледени висулки, спускащи се от стрехите... и кристални капчуци. Ръсещи нежен цвят дръвчета.
Улици, водещи някого на някъде и връщащи друг пак там. Тротоари, помнещи хиляди стъпки, засипани с есенни листа.
Съдби и човешки истории - минали, днешни, бъдещи, вечни...
Дадени и взети усмивки... и сълзи.
Вкус на живот - спокоен или динамичен, тих или кипящ, нервен или усмихнат, монотонен или еуфоричен, раждащ се и умиращ... някакъв, всякакъв, но истински. Стон и въздишка... безграничност и неизказаност... начало и край... Балша!


Така описват село Балша младите хора, които днес живият там. И това ни радва, и ни дава надежда, че Българското село го има още, с традициите, обичаите, добрите и топли отношения, които ги има само на село.

Село Балша се намира в полупланински район - подножието на Стара планина, на около 10-15 км от София. Там, където свършва Софийското поле, започва Балша, а там, където свършва Балша, започва Стара планина. Поради специфичното си географско местоположение, местните жители казват, че селото им се намира на границата на два свята - между полето и Балкана. От местния манастир се открива брилянтна гледка към цялата околност. Земята не е от най - плодородните, но все още има отрудени хора, които продължават да се борят с нея. В почти всеки двор, бил той малък или пък по-голям, се отглеждат лозови насаждания, от които се извличат вино и ракия.
Балша е сред най - старите селища в Софийско поле. Над селото има руини от стара римска крепост, а местната черквата е датирана към периода IX-X век. Освен с хилядолетната си история, селото се гордее и с един свой знаменит представител - Иван Николаевич Денкоглу, който оставя своя отпечатък върху цялата българска история, чрез просветителската си и дарителска дейност.

По местни предания, в праисторическа легенда се разказва, че когато Софийската котловина била залята от езеро, чиито води стигали до полите на Стара планина и Витоша, селото е било разположено на хълма над сегашния манастир "Св. Теодор Стратилат" в местността, наречена "Кълна̀ рѐка", съответно "Кълна̀ гла̀ва". Вярва се, че селото е именувано в чест на една от дъщерите - Балша, Яна и Бояна, на Цар......... , които се самоубили, отказвайки да приемат чуждата вяра.Местните са разделени на родове, съревноваващи се по влияние в селото, като всеки род си има свои знаменити представители, които ще останат за дълго време в местната митология.

В село Балша има манастир "Св. Теодор Стратилат" с все още нефункциониращ метох, будеща възхита и преклонение гора - част от Стара планина. Преди години огромен пожар унищожи голяма част от дърветата в района. В селото има и функциониращо читалище, което в последните няколко години бележи небивал за мащабите на Балша разцвет. Читалищните дейци отбелязват всички местни и национални празници с подобаваща програма, събираща в центъра елита на селото.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече