Меню

село Багренци

с. Багренци, Общ. Кюстендил, Обл. Кюстендил
2480
Население 634

Землище 8.137 km²

Надм. височина 476 m

Пощ. код 2530

Тел. код 07916

Телефон на кметството: 0882885034
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Багренци се намира в Западна България, в Кюстендилската котловина, източно от град Кюстендил, край шосето за град Дупница. Разстоянието до Кюстендил е 5,76 км.

В землището му се вливат реките Граничка и Бурин дол и образуват река Багренска, която протича през селото и се влива в река Струма. Крупно село с две махали : Доломанска и Сред Село.

В с. Багренци е роден Васил Георгиев Чакъров /30.04.1934г./ художник, член на СБХ от 1979 г. Участвал е в повече от 40 художествени изложби /живопис и графика/ в България, Русия, Германия, Полша,Унгария, Чехия, Дания и др.

Църкавата "Свети свети Кирил и Методи" е построена през 1885 г. Според неотдавна разкрития надпис над вратата е строена от майстор Георги Манчов от село Полетници през 1885 г. Църквата е трикорабна псевдобазилика, необичайна за едно село със своя внушителен вид. Западната стена се поддържа от четири антични гранитни профилирани бази. Колоните са свързани с три големи арки. Фасадата е обогатена с прозорци и големи ниши, увенчана със силно изразена тричелна аркатура, достигаша до покривната конструкция. Над средния кораб се издига купол с голям барабан. Икостасът е  дъсчена направа, резбовани са само кръста и олтарните двери. Липсва  стенописна  украса, с изключение на изображение на рядката композиция "Богородица госпожа ангелов" на тавана, изпълнена през 1889 г. от живописците Марко и Теофил Миневи от Македония. През 2007 г. са изписани стенописни изображения на външните ниши на църквата.
Празникът на селото е 24 май, а на 14 октомври/Света Петка/ се прави курбан.

Село БГ. благодари за предоставената информация и снимки.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Виж повече