Меню

село Аврамово

с. Аврамово, Общ. Якоруда, Обл. Благоевград
7291
Население: 654 (2022г.) 

Землище: 5284 km²

Надм. височина: 1267 m

Пощ. код: 2795

Телефон на кметството: 07442/2328
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 18 км. източно от град Якоруда. Намира са близо до най-високо разположената жп-гара в България – гара "Аврамови колиби".

Това е най-високата железопътна гара на Балканите, с надморска височина 1267 m. ЖП гара Аврамово е гара по единствената теснолинейна жп линия в България, с междурелсие 760 mm, свързваща градовете Септември, Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище. Ж.П. линията е една от най-живописните в цяла Европа и същевременно важна за местното население, което през зимата няма друг транспорт към по-големите градове като Разлог и Велинград.

Село Аврамово се намира в Западните Родопи, в област Благоевград на югозападна България. Селото е разположено на около 12 километра северозападно от град Гоце Делчев и на около 170 километра южно от София.

Аврамово е тихо и спокойно село, около което има множество природни забележителности, като водопади, язовири и пещери. Недалеч от селото е язовирът "Грънчарско", който е една от основните туристически атракции в района. В близост до селото има и две красиви пещери - "Лепеница" и "Голяма Столница".

Животът в Аврамово е свързан главно със земеделието и животновъдството. Селото има магазин, кафене и кръчма. В района се предлагат много възможности за туризъм, езда и риболов. В близост до селото има множество маркирани туристически пътеки, които предлагат възможности за разходки и пикник.

В Аврамово се провеждат и множество културни събития, като фестивали на фолклорната музика, театрални постановки и други. Селото е много гостоприемно и посетителите могат да се насладят на местната кухня и кулинарни традиции.

В региона около Аврамово има много планински маршрути, които привличат посетители през цялата година. През зимата, в близост до селото се предлагат възможности за зимни спортове, като ски и сноуборд.

Освен планинските маршрути, други забележителности в района на село Аврамово включват и различни манастири, църкви и археологически обекти. В близост до селото се намира и железопътната линия между Септември и Добринище, която пресича най-високия железопътен влак в Балканите – Аврамовския проход.

Село БГ. благодари на Велина Георгиева за предоставената информация и снимки.
 
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Виж повече
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Виж повече
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Дешка
Къща за гости Дешка - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Атика - с. Елешница
Къща за гости Атика - с. Елешница
Виж повече
Къща за гости Васил - село Добърско
Къща за гости Васил - село Добърско
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече