Меню

Полиция нахлу в стотици къщи за гости, ползвали субсидии по ПРСР. Търсят схеми с ДФЗ и МЗХГ

20.05.2019 г.
4495
Икономическа полиция нахлу през последните дни в стотици къщи за гости и хотели в цялата страна, ползвали субсидии по ПРСР 2007-2013, съобщава selo.bg.

Проверките са по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и са във връзка с разследвания за източване на европейски фондове и замесени политически и свързани с тях лица, както и служители на ДФЗ и МЗХГ.

Акцията е в следствие на разпоредени проверки за злоупотреби с европейски средства по линия на Програмата за развитие на селските райони - ПРСР 2007-2013, след като онлайн изданието за разследваща журналистика - Биволъ, разкри схеми за източване на евро-средства от политически и свързани с тях лица. Проверяващите разпитват собствениците на обекти за селски туризъм дали реално отдават къщите за гости на туристи, проследява се документация, правят се записки и проверки за настанявания.

Засега обаче, проверките не включват обекти, финансирани с проекти за селски туризъм от новата програма - ПРСР 2014-2020, тъй като там мярката бе ограничена, а също така подобни проекти може да са реализирани, но косвено.

Далаверите за проекти за селски туризъм с  усвояване на европейски средства за фиктивни обекти за настаняване са нищо, в сравнение със злоупотребите с проекти по ПРСР за закупуване на трактори, зърнокомбайни и оборудване за преработвателната промишленост.