Меню

Срив в изкупната цена на маслодайната роза

20.05.2019 г.
7430 1
Изкупната цена на маслодайната роза тази година се срина до рекордно ниски нива от около 1,50 лв./кг. Това е исторически минимум, който е в следствие от свръхпроизводството и навлизането в пазара на нови играчи, които нямат стратегическа и дългосрочна визия в сектора, а търсят бързи и лесни печалби.

"Навлизането на редица хора в сектора е чисто спекулативно - било то за субсидии, било то защото някой чул и прочел, че се правят много пари от този бизнес, което при всяка една пазарна икономика - при всеки един продукт, би довело до свръхпроизводство. Същото е и при лавандулата - там обемите са още по-големи и насищането е още по-сериозно" Това заяви Филип Лесичаров от Сдружение "Българско розово масло".

Сериозният срив в изкупната цена на маслодайната роза идва като пореден удар срещу немалка част от земеделските производители в региона на Подбалкана, които пострадаха от силни градушки през последните 2 седмици. 

© 2019 Selo.bg - Село БГ

  Производството на лавандула нараства с 41.8% само за година
  29.11.2018 г.
  8150
  Производството на лавандула нараства с 41.8% само за година
  Производството на лавандула нараства с 41.8% само за година, сочат данни в рамките на Аграрния доклад на МЗХГ, който бе публикуван преди дни. През 2017-а година българските земеделски производители са 27 659...
  Виж повече