Меню

Може ли да се отглежда зърно без глифозат?

Може ли да има земеделие без глифозат? Това е въпрос, който химическите компании не искат и да чуват и ще направят всичко възможно да ви убеждават как без глифозат - зърнопроизводството е невъзможно. Те ще ви водят на семинари, ще организират за вас богати вечери с шоу-програми, ще ви дават подаръци, ще ви водят на екскурзии в чужбина и какво ли още не...Някои от тях дори прибегнаха да осигуряват подбрани компаньонки за нощите след семинарите...Те гледат на земеделците - не като на хора, а като на източник на печалби. Къде остава въпросът с отговорността в земеделието?...

И докато пчелите на България измират (а също и редица земеделци) за поредна година от пръскането с глифозат, то в Европа аграрните институции, научните звена в земеделието и фермерите вече се обединяват около дългосрочни и устойчиви концепции за премахването на употребата на глифозат и преминаването към алтернативни методи на обработка и растителна защита.

Един от най-новите методи, използван като алтернатива на пръскането с глифозат е използването на препарати съдържащи желязо, а в комбинация се прилагат и иновативни уреди с електричество, подобни на спечелилата златни медали на редица изложения за селскостопанска техника - XPower система за борба с плевели чрез електрически ток.

Друга възможност е допълнителната почвообработка, която вече е тествана от Изследователски институт в Долна Саксония, Германия и е чрез машини от типа на CrossCutter Disc от Väderstad. 

Аграрните учени са открили и нов биологичен вариант, според който по време на директната сеитба да се засява и селектирана зелена маса, която да не позволява израстването на плевели. Това обаче изисква масовото разработване на нов тип специализирани сеялки.

Очаквайте в следващата ни публикация по темата - конкретни примери за това - кой метод е най-подходящ за България.

© 2019 Selo.bg - Агро Клуб БГ - Професионалистите в агробизнеса