Меню

Архитектурен резерват Старо Стефаново

Село Старо Стефаново дреме в красивия Централен Балкан и посреща своите гости мълчаливо. Тесни, криволичещи и разбити от тежките зими  улички се сливат на селския площад. Малката селска кръчма е единственото място от където можеш да получиш информация за селото и забележителностите в околността. Тук можеш да прочетеш посланията и впечатленията оставени по стените от хора, отседнали за малко почивка.Олющена и натежала сградата на кметството се извисява над останалите къщи и се опитва да прикрие дрямката си с развятото българско знаме.

 

 Хората в селото те пооглеждат и продължават работата си. Никой не те обезпокоява и можеш да започнеш разходката си из старите къщи в уединение. Липсва туристическа суматоха, търговска суетня и ресторантска музика. Пренасяш си в далечни времена.  Опитваш се да надникнеш зад високите довари, сякаш очакваш да видиш друг свят. За съжаление повечето врати са заключени с дебели катинари и тъжно те отпращат. Все още няма музей, който да пресъздава и разкрива бита на хората в Старо Стефаново. Остава единствено въображението, което да те поведе из стаите и просторните дворове на тези красиви къщи.

Обявен за архитектурен резерват от 21 години, Старо Стефаново се опитва да се "консервира" и чака по-доброто бъдеще. Едва няколко имота са реставрирани и ти показват целия си блясък. И макар, че почти всички къщи били вече изкупени,  според местните селяни от "богаташи" странно е, че повечето от тях пустеят и се рушат. Резерватът трябва да съхранява красотата и автентичността на тези къщи, а не да се опитва да ги запази – олющени и мрачни.  Дали ще ги видим засмени и слънчеви, зависи от хората в селото, местната управа и новите собственици на тези архитектурни паметници.

 

Не пропускайте да посетите черквата в селото, която наскоро е обновена. За жалост няма да можете да си запалите свещичка и да се помолите в този стар храм, както и да се насладите на красивите стенописи. Заключената обител ще ви покаже само двора си и впечатляващата си архитектура.

 

Не пропускайте да си подарите един ден или един следобед в прегръдката на село Старо Стефаново. Красивите къщи, есенните цветя и обагрени дървета ще ви стоплят в есенния ден и ще ви дарят с незабравими впечатления.

Контакти
Адрес: обл. Ловеч, с. Стефаново